La trikitixa de Kepa Junkera triomfa al festival Amb so de Cobla de Palamós

L'artista basc ha definit la proposta 'Kirineoc' com "turisme musical" en un "espai magnífic"

El trikilari Kepa Junquera i la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona han fusionat dos dels sons més clàssics i tradicionals de la música basca i catalana, en el marc del festival Amb so de cobla que se celebra a Palamós (Baix Empordà). El duet format per l'artista de Bilbao i la formació catalana ha actuat a l'escenari principal al Convent dels Agustins, que s'ha omplert per veure una proposta que Junkera considera com una forma de fer "turisme musical". Junkera ha explicat que per a ell ha estat una experiència enriquidora barrejar dos estils de música clàssics, en la presentació de 'Kirineoc'. En total unes dues hores de concert en la que el públic ha acabat ovacionant l'artista basc i la formació de cobla que l'acompanyava.
'Gernika' i 'Drakian' han estat les dues cançons que Kepa Junkera ha escollit per arrencar un concert que ha resultat especial. La fusió de la trikitxa amb els instruments de cobla clàssics de la Sardana s'han trobat al Convent dels Agustins de Palamós. Una proposta inèdita i que ha servit per evidenciar la bona salut dels dos estils musicals. El repertori del músic basc ha comptat amb temes clàssics com 'Berrueta', 'Horiondo' o 'Mourik jo murizia' que han sorprès, especialment pels arranjaments de la cobla de Barcelona. Entremig una exhibició de pandereta entre les quals la de l'avi de Junkera, un instrument del 1900 amb el cuir trencat i que el músic no ha volgut arreglar mai.
 
Els fidels de Kepa Junkera han aplaudit les cançons i la innovadora proposta que arriba en el marc de la segona edició de l'Amb so de cobla, un festival que l'any passat ja va apostar per una parella singular amb la fusió d'aquest so característic català amb el rock del cantant de Ja t'ho diré, Cris Juanico.

El concert ha acabat amb una entrada de percussions abans de repetir la col·laboració amb el duet Ballaveu, que han ballat un tema. Després, els bisos 'Arizmendiarrieta' i 'Madagaskar' han posat el punt final a l'espectacle. En acabar, un llarg aplaudiment del públic que ha fet petit un dels espais més emblemàtics del festival.

La segona edició d'Amb so de Cobla acaba aquest diumenge. Junkera ha destacat la necessitat de "crear espais" on es puguin fusionar músiques tradicionals, i crear "ambients innovadors". "Sempre dic que les possibilitats són moltes, i no es pot estar encotillat en un sol estil", ha reivindicat Junkera.

El basc ha explicat que el nom del disc 'Kirineoc' respon a la fusió de cultures que conviuen el Pirineu. "La 'k' identifica l'origen basc i la 'c' representa la cobla. Crec que tot aquest entorn té una especial significació cultural i s'ha potenciar", ha assenyalat.

Bona rebuda del públic

Kepa Junkera és un dels plats forts d'aquest any del festival, que va arrencar dimecres amb el tradicional concert de la Costa Brava Memorial Ricard Viladesau, que arribava a la majoria d'edat, i que s'ha integrat en el festival. Un espectacle que va tenir molt bona acollida per part del públic, malgrat ser l'únic de pagament. Aquest dissabte serà el torn de The Cobla Sound Fanfare i la Cobla dels Sons Essencials. El diumenge es tancarà amb una exhibició de colles sardanistes al Passeig del Mar de Palamós.