Arriba al final una de les onades de calor més intenses dels darrers 15 anys

A l'Empordà s'han fregat els 32 graus durant la matinada

L'onada de calor de finals de juliol i principis d'agost ha destacat per ser especialment intensa al litoral i prelitoral de Catalunya, amb algunes mínimes d'escàndol superiors o fregant els 30ºC, especialment a la costa de l'Alt Empordà (Roses i Portbou) a causa de la tramuntana reescalfada i al Barcelonès per l'efecte 'illa de calor' a Barcelona ciutat.
El cap de setmana del 4 i el 5 d'agost ha estat dels més càlids dels últims anys amb màximes generalitzades de 37 a 42ºC a gran part de Catalunya. Destaquen registres arran de costa com els 42,3ºC a l'Observatori de l'Ebre a Roquetes, els 39,5ºC de Castelló d'Empúries, els 38,7ºC de Viladecans o els 36,3ºC de Malgrat de Mar.

L'onada de calor més forta a la costa des del 2003

Segons el Meteocat, els aspectes més rellevants han estat la persistència de la calor –gairebé dues setmanes- i la temperatura molt alta del cap de setmana a les comarques del litoral i prelitoral, amb màximes properes als 40 ºC en indrets poc habituals i sobretot amb valors de temperatura nocturna que en alguns sectors de la ciutat de Barcelona i de l'Empordà amb prou feines van baixar dels 30 ºC. Si bé a moltes comarques de l'interior la calorada no ha estat excepcional i es van assolir valors més elevats fa tot just un any, prop de la costa hi ha sectors on ha estat l'onada de calor més important des de la de l’agost de 2003. Al Pirineu, en canvi, la calorada ha estat molt més moderada i no s'hi ha superat ni un sol dia el llindar de calor intensa.

31ºC de mínima a Portbou

La temperatura nocturna ha estat probablement l’aspecte més destacat de l’onada de calor, amb diverses nits tropicals consecutives (temperatura mínima igual o superior a 20 ºC) no només al litoral i al prelitoral, sinó també a molts sectors de l’interior i a cotes mitjanes del Prepirineu. Prop de la costa la temperatura nocturna ha estat insòlita durant el cap de setmana, amb alguns valors al voltant dels 30 ºC a punts de l’Empordà i del centre de la ciutat de Barcelona. L'estació automàtica de Portbou (Alt Empordà) va passar les dues nits consecutives per sobre dels 30 ºC, amb una mínima rècord de 31,0 ºC al llarg del dia 4 (0-24h UTC), superant els 30,7 ºC del 12 d'agost de 2003 i establint un nou rècord de tota la XEMA.

A Roses (Alt Empordà), la nit de dissabte a diumenge va ser excepcional, ja que a partir de la mitjanit la temperatura no va baixar de 31,9 ºC, tot i que al vespre havia mesurat 29,3 ºC. Entre dissabte i diumenge, l'observador de l'Estartit (Baix Empordà) va mesurar la nit més càlida dels seus 49 anys de dades. Amb 29,2 ºC de mínima, superant de molt els precedents: 26,4 ºC la nit de dijous a divendres i 26,1 ºC el 6 de setembre de 2016.

34ºC de mitjana a Espolla, a l'Alt Empordà

Entre l'1 i el 5 d’agost s’han mesurats valors mitjans diaris de més de 30 ºC en alguns sectors del país, especialment a l’Alt Empordà, la vall de l’Ebre i la ciutat de Barcelona. Concretament, el dia 4 es van arribar a mesurar fins a 34,0 ºC de mitjana a Espolla i 33,2 ºC a Portbou, ambdues a l’Alt Empordà. Són valors pràcticament insòlits a Catalunya, amb alguns valors semblants molt localitzats també a l’Alt Empordà l’agost de 2003 (33,9 ºC a Portbou el dia 12). A l’interior, el 7 de juliol de 2015 es va mesurar una mitjana de 32,9 ºC a Tàrrega (Urgell).