Els efectes de l'onada de calor a les granges

Les altes temperatures incrementen la mortalitat de pollastres i fan caure la producció de llet

L'onada de calor, amb temperatures màximes que s'enfilen fins als 40 graus, i mínimes que no baixen dels 30, també fan patir el bestiar. Els animals mengen menys, baixa la producció i cal intentar minimitzar l'estrès hídric a què poden veure's sotmesos.

Quan fa tanta calor, els animals mengen menys: s'alenteix l'engreix dels porcs, s'incrementa la mortalitat dels pollastres i la producció de llet cau fins a un 30%. Per ajudar les vaques a suportar millor les altes temperatures, per exemple, a la granja Can Feliu de Campllong (Gironès), cada vegada que les munyen també les dutxen. I els estables estan plens de ventiladors que remouen l'aire.

La calor també incrementa la mortalitat de pollastres a les granges. Tot i que, especialment aquelles més modernes, disposen de sistemes de refrigeració que ho minimitzen. Però com en el cas dels porcs, també puja la despesa energètica.

El coordinador territorial d'Unió de Pagesos (UP) a Girona, Xavier Frigola, explica que davant calorades com les d'aquests dies "el procés de creixement" dels animals d'engreix "es paralitza". Ell mateix, que té una granja de porcs, explica que els animals "no mengen sinó que només beuen". "I això passa amb totes les espècies d'engreix", subratlla.

Per combatre la calor, en el cas dels porcs, Frigola explica que l'única cosa que es pot fer és obrir finestres. "Per sort, aquí a la zona encara hi passa aire i això ajuda a ventilar", concreta. En el cas de les granges de pollastres de la demarcació, el coordinador d'UP assegura, però, que les explotacions "ja estan preparades" i disposen de sistemes de refrigeració i ventilació.

Fins a un 30% menys de llet

Les vaques també són animals que, de seguida, noten la calor. Mengen menys i això té efectes immediats en la producció de llet. "Aquests dies ens ha caigut entre un 10 i un 15%", explica el propietari de Can Feliu de Campllong, Xavier Codina.

En aquesta granja hi ha cap a unes 800 vaques. Damunt d'elles, giren enormes ventiladors que remouen l'aire per fer-los més suportable la xafogor. A més, cada vegada que se les muny –tres cops al dia- abans se les ruixa amb aigua. Moltes d'elles, aleshores, remuguen. "Això vol dir que estan bé", precisa Codina.

Davant calorades com la d'aquests dies, des de Can Feliu procuren que les vaques tinguin aigua fresca a l'abast. A més, se'ls va removent la palla del jaç perquè així pateixin menys calor. "És difícil que una vaca mori arran de les elevades temperatures, però sí que cal estar molt atents que no pateixin estrès hídric", assegura Codina.

A més de Can Feliu, entre les granges que hi ha Campllong també s'hi troba La Selvatana. En aquest cas, però, es tracta d'una explotació ecològica. Aquí, les 60 vaques que hi ha tenen més espai de pastura (a més dels dos patis interiors que té la granja).

Per combatre la calor, els ramaders han instal·lat tendals als patis, procuren que les vaques tinguin aigua i quan les munyen hi ha ventiladors que les refresquen. "Tenim la sort que aquí els espais són amplis i hi ha poques vaques, i totes poden trobar el seu racó on passi una mica l'aire", explica la seva propietària, l'Anna Serra.

Serra explica que, davant l'onada de calor, allò que més s'ha notat és la davallada de la llet. "Són animals molt grossos, que pesen molt i necessiten ventilar-se; les vaques no són ràpides, i la calor les fa anar molt més lentes", concreta la responsable de La Selvatana. Segons Serra, durant la darrera setmana, la producció de llet ha arribat a baixar "fins a un 30%".

Serra també explica que, al pic de la calor, és habitual que les vaques s'agrupin dins els estables per anar-hi a buscar ombra. I que cap al tard, totes vagin cap a la zona de pastures per dormir-hi al ras.