Denuncien temperatures de fins a 38 graus dins alguns ambulatoris gironins

UGT apunta que s'incompleix la normativa de Salut i Seguretat Laboral

UGT ha denunciat avui les condicions extremes que es viuen en alguns Centres d'Atenció Primària (CAP) de les comarques gironines, assolint fins a els 38 graus centígrads en sales d'espera i consultes. En aquest sentit, el sindicat posa de manifest que la Direcció d’Atenció Primària de Girona (DAP) "no actua de manera urgent ni eficaç per a solucionar aquests greus problemes que incompleixen la normativa de Salut i Seguretat Laboral", ha reblat.

Amb tot, durant la Junta del Comitè de Salut i Seguretat Laboral celebrada el passat 4 de maig, els delegats del sindicat ja van expressar la seva preocupació davant la possibilitat que enguany es repetissin incidents en els sistemes de refrigeració. Per tot això, van demanar que es realitzessin accions preventives de manera urgent per evitar altes temperatures als centres de treball.

Per la seva banda, la DAP Girona des del seu departament d’infraestructures, ha explicat la complexitat de la gestió i manteniment dels sistemes de condicionament dels diferents centres. Hi ha centres propis de l’ICS i centres de propietat municipal amb el manteniment subcontractat, entre d'altres. Aquesta diversitat de titularitat fa que la reparació i manteniment no sigui immediata ni resolutiva. També expliquen que en determinats centres ja s’han resolt les incidències.

Finalment, la DAP també informa de la seva voluntat de resoldre de manera urgent aquesta problemàtica, i explica que l’empresa de manteniment extern ja ha instal.lat diversos aparells domèstics d’aire condicinat portàtils per a millorar les temperatures, i que se’ls ha requerit que s’ocupin de resoldre les avaries de manera definitiva.

Des d'UGT reclamen que davant l'onada de calor que s'està patint, el manteniment dels sistemes de refrigeració sigui prioritari per a la DAP, revisant tots els centres on es registren incidències. També demanen que s'exigeixi a l'empresa de manteniment subcontractat que actuïn de manera urgent per tal de mantenir la seguretat dels treballadors i usuaris, amb una bona planificació per a les diferents estacions de l'any.

De fet, Salut ha detallat que en el cas del CAP de Tordera, la planta refrigeradora es va espatllar el 19 de juliol i cal que es substitueixi tot l'aparell. Mentre no es canvia ja se'ls han deixat tretze aparells portàtils (popularment conegut com pingüins) i la previsió és que a partir del 14 d'agost ja comptin amb una planta de refrigeració de lloguer.

Per altra banda, en el CAP de Pineda de Mar es preveien unes obres de reforç per millorar el sistema de refrigeració que havien de durar dues setmanes, però que s'han allargat. De tota manera, la planta baixa i el primer pis ja tornen a tenir la temperatura adient, mentre s'acaba de treballar en la segona planta. La previsió és que a finals de la setmana vinent el sistema ja estarà 100% operatiu en tot el CAP.

Des de Salut han remarcat que en els últims mesos s'ha invertit 247.254 euros en aires condicionats i sistemes de ventilació en els diferents CAP que hi ha ala Regió Sanitària de Girona. A més, han assegurat que de cara a la temporada que ve s'invertiran 109.370 euros més, a banda de les partides de manteniment, per intentar evitar les altes temperatures dins de les consultes.