Girona aprova destinar 200.000 euros a la compra d'habitatge social

Aprovat la pròrroga d'un any del contracte de neteja amb Eulen

El plenari de l'Ajuntament de Girona ha aprovat per majoria absoluta dedicar 200.000 euros a la compra d'habitatge per a usos socials a la ciutat. Aquests diners provenen d'una partida per a la construcció d'un carril bici entre Girona i Vilablareix que està pendent "d'un fons Feder", tal com ha explicat la tinenta d'alcalde d'Hisenda i Règim Intern, Maria Àngels Planas. Davant del dubte de si Europa concedirà la subvenció o no, ara el govern ha optat per reinvertir part d'aquesta quantitat a la compra de nous pisos.
La portaveu de la CUP, Laia Pèlach, ha denunciat que el govern municipal fa "trampes" amb aquesta partida, ja que es tracta d'un import que apareixia en els comptes municipals de 2017 però que un 40% de la despesa prevista "no s'ha executat". A més, el plenari també ha aprovat la pròrroga per un any del servei de neteja de les dependències municipals amb l'empresa Eulen. Durant la votació s'ha produït un empat en el nombre de vots i ha calgut el vota de qualitat de l'alcaldessa per tirar-lo endavant.
 
La partida prevista en els pressupostos municipals dedicada a la construcció del carril bici durant aquest 2018 era 297.000 euros, però encara no està clar que s'aprovi el fons Feder, que ha de subvencionar l'altra meitat del cost del projecte. Per això, el govern ha afirmat que no vol "tenir els diners parats" i han apostat per fer un canvi i dedicar-los al "pla d'accés a l'habitatge". Planas ha afirmat que ampliar el parc de pisos municipals és "molt important" i per això ara hi vol destinar 200.000 euros.

De fet, la portaveu del PSC a l'Ajuntament, Sílvia Paneque, ha apuntat que "algun d'aquests habitatges" que es comprin amb la nova partida "està vinculat al pla especial de Les Pedreres", que ha de comportar els primers desallotjaments dels veïns que hi ha a la banda nord de la ciutat.

Els altres 97.000 euros es destinaran a millores a les escoles gironines. Tot i que molts grups han celebrat que es destinin diners als centres de la ciutat, algunes de les formacions com la CUP, el PSC i ERC les troben insuficients.

Tres milions de superàvit, per a "inversions sostenibles"

D'altra banda, la modificació dels partides pressupostàries ha suposat la reinversió dels 3 milions d'euros que ha obtingut l'Ajuntament de Girona de superàvit provinent dels pressupostos de 2017. Gràcies a una modificació legislativa durant el govern del PP, el govern municipal podrà destinar ara aquest superàvit a "inversions sostenibles" com ara la millora de les voreres a l'Avallaneda, el pla d'asfaltatge o el projecte per a la Casa Pastors.

Partides que, segons Planas, corresponen a projectes que els "cal una dotació extraordinària" per un encariment del projecte respecte a la previsió inicial. La portaveu del PP, Concepció Veray, ha recordat que "en el seu moment" ja va recordar que les previsions fetes per a les inversions que ara necessiten aquesta injecció extraordinària "quedarien curtes" i per això ha demanat més "previsió" de cara als pressupostos de l'any vinent.

El superàvit també comporta que l'Ajuntament de Girona aprovi "uns increments retributius" per als treballadors municipals. Tal com va aprovar el govern espanyol del PP en els últims pressupostos generals, els ajuntaments sanejats podien incrementar un 2,05% el sou de la plantilla del consistori.

La modificació pressupostària suposarà la inversió en 14 projectes diferents, fet que des d'ERC-MES celebren ja que es "descentralitzen" les millores arreu de la ciutat, tal com ha afirmat el regidor Pere Albertí. Aquest punt s'ha aprovat gràcies als vots del PP, PSC, ERC-MES i el PDeCAT, mentre que la CUP s'hi ha abstingut.

Aprovació del contracte de neteja amb Eulen

El plenari també va servir per aprovar la pròrroga per un any del contracte de neteja de les dependències municipals amb l'empresa Eulen. Aquesta aprovació va ser possible gràcies al vot de qualitat de l'alcaldessa, ja que es va produir un empat en els vots. De fet, Ciutadans, PSC i CUP van votar en contra, els quatre regidors d'ERC es van abstenir i els nou regidors del PDeCAT van aconseguir el suport de la regidora del PP.

Per part del govern, han justificat que aquest any ha de servir per utilitzar els mecanismes de control necessaris per tal de resoldre algunes de les queixes que han mostrat els treballadors d'aquesta empresa. A més, també estan oberts a plantejar-se si cal que el 2019 el servei el desenvolupi una empresa pública supramunicipal i valorar altres models que tenen els diferents ajuntaments abans de licitar el nou contracte l'estiu de 2019. Davant d'aquesta promesa, la portaveu del PP ha acceptat donar "temps" al govern per estudiar la millor via.

Des d'ERC han considerat que si s'oposaven a la pròrroga, hi hauria una pròrroga automàtica del contracte, igualment. Per tant, han preferit apostar per una abstenció per tal de poder negociar amb el govern mesures per millorar el nou contracte del 2019. Per contra els partits que han votat en contra han denunciat que el govern mantingui l'aposta per l'empresa Eulen quan "no ha donat un servei de la qualitat esperada", tal com ha afirmat la líder socialista, Sílvia Paneque. Per la seva banda, la portaveu cupaire, Laia Pèlach, ha qualificat "d'increïble" que el govern faci un seguiment de la situació "en l'any que queda" quan no s'ha fet durant la duració els últims anys tot i les queixes dels treballadors pel tracte dels directius de l'empresa.

Protesta dels afectats iDental a Girona

Durant els primers minuts de la sessió plenària d'aquest dimarts s'ha produït una protesta per part dels afectats pel tancament de les clíniques de dentistes iDental a la ciutat de Girona. Els afectats han recriminat al govern municipal que es sentien desatesos. Davant d'aquesta interrupció, l'alcaldessa ha decidit aturar el plenari deu minuts per poder parlar amb ells. De fet, els ha recordat que tan bon punt el col·lectiu els va explicar els efectes del tancament de les clíniques van fixar una reunió amb el vicealcalde.

En paral·lel, Marta Madrenas també els ha assegurat que ja estan treballant amb els serveis jurídics per donar-los suport en la causa judicial, però que estan a l'espera d'una resposta per part de l'advocat. Davant d'aquesta petita trobada de caràcter informal, els afectats han acabat abandonant la sala de plens, satisfets amb els anuncis fets per Madrenas. Posteriorment, s'ha pogut reprendre el plenari amb total normalitat.