Padrosa reclama a l'Estat un traspàs de competències del sector del taxi amb garanties

El director general demana als vaguistes que abandonin el bloqueig

Hores decisives perquè la vaga indefinida de taxistes es decanti cap a una banda o cap a l'altra. La Generalitat n'espera "molt" de la reunió d'aquest dilluns a Madrid i confia que serveixi perquè el Ministeri "comenci a agafar compromisos". "No oblidem que des del 2009 s'han succeït una sèrie d'infortunis legislatius que ens han dut on som avui; per tant, allò que cal és anar cap a la cohabitació amb garanties per a tothom", ha dit el director general de Transports, Pere Padrosa, en referència al conflicte entre els taxistes i el sector VTC.

"Confiem que d'aquesta reunió en surtin les bases perquè entre avui i dimecres es desencalli el conflicte", ha afirmat el director general. "Això, però, no vol dir que s'acabi; perquè entremig caldrà molta negociació per garantir aquesta cohabitació i convivència", ha afegit Padrosa.

De fet, la Generalitat ja sap que el diàleg, precisament, ha de ser la base per acabar tant amb la vaga indefinida com amb el conflicte que s'arrossega. Per això, a la reunió que demà Padrosa mantindrà amb els taxistes, el director general els explicarà totes les passes que ha fet la Generalitat, tenint en compte que té "un estret marge" (ja que, ara per ara, les competències depenen de Foment).

Pere Padrosa assegura que "no és lícit ni lògic" que l'Estat tingui la potestat per atorgar llicències VTC, i per això reitera la demanda que ja va fer la consellera de Presidència perquè se'ls traspassin. Ara bé, el director general de Transports també assegura que això s'ha de fer "amb totes les garanties" i acompanyat "dels recursos necessaris". "Sinó, per molt que legislis, continues tenint el mateix problema de fons", indica Padrosa.

Padrosa confia que el compromís per al traspàs de competències es faci palès a la Conferència Nacional del Transport, que se celebrarà dimecres a Madrid en paral·lel a la comissió bilateral Estat-Generalitat. Ara bé, el director general també demana al Ministeri que sigui conscient del compromís que adopti, i li recorda que el traspàs per a l'atorgament de llicències VTC s'ha d'acompanyar amb una modificació de la llei que ha d'avalar el Congrés dels Diputats.

"En el cas que tinguem les competències, hem d'invocar els taxistes a establir un diàleg ampli amb les companyies de llicències VTC; un diàleg on també han de participar-hi els ajuntaments, sobretot els de l'àrea metropolitana, perquè hi tenen moltes coses a dir", ha assegurat Pere Padrosa.

Aixecar els bloquejos

Padrosa també ha demanat als taxistes que desocupin la Gran Via de Barcelona i que, si la negociació no va bé, no tirin endavant l'amenaça de bloquejar el port de Barcelona i el pas fronterer de la Jonquera. "Els drets d'uns acaben on comencen els dels altres; per això, demanem al col·lectiu que respectin la mobilitat, que ja ha quedat prou compromesa amb els episodis de tensió d'aquests darrers dies", ha dit el director general.