L'Ajuntament de Figueres s'estalvia els 1.000 euros de premi a un policia pels seus 30 anys de servei

El jutjat li ha donat la raó després que un primer el sentenciés a pagar

El Jutjat Contenciós 3 de Girona ha eximit l'Ajuntament de Figueres de pagar 1.000 euros de premi a un policia perquè ho veu "il·legal". El cas que ara ha sentenciat el Jutjat Contenciós 3 de Girona fa referència a un agent de la Guàrdia Urbana que porta més de 30 anys al cos (hi va ingressar al juliol del 1987). En reconeixement a aquestes tres dècades de "constància en el servei", l'Ajuntament de Figueres va concedir-li la medalla d'or.

Però a diferència d'altres agents que també l'havien rebuda, no va complementar el guardó amb un premi de 1.000 euros. El motiu, segons sostenia el consistori, és que aquesta recompensa era "contrària a les lleis vigents".

L'agent va portar el cas al contenciós. A la demanda, reclamava que s'obligués l'Ajuntament a pagar-li aquests 1.000 euros. I sostenia que el Reglament de distincions i recompenses de la Guàrdia Urbana recull, de manera explícita, que tenia dret a cobrar aquesta "gratificació extraordinària" pels seus 30 anys de servei.

Ara, després d'escoltar els arguments d'una i altra part, el jutjat ha resolt el cas. I ho ha fet donant la raó a l'Ajuntament. És a dir, l'eximeix de pagar aquests 1.000 euros de recompensa. La sentència, sobretot, es basa en dues lleis estatals a l'hora de concloure que complementar la distinció amb diners és "il·legal".

D'entrada, el jutjat el remet a la Llei de l'Estatut Bàsic del Treballador Públic (a la qual s'acull la Guàrdia Urbana de Figueres, perquè els seus agents són funcionaris municipals). La sentència es fixa en la part de la llei que fa referència a les retribucions i diu que enlloc hi apareix cap "assignació econòmica" que faci referència a les "medalles a la constància".

La llei del 2012, clau

Però allò que realment fa decantar la balança a favor de l'Ajuntament de Figueres és una altra llei estatal. En concret, la 5/2012 (de mesures fiscals, financeres i administratives) que a Catalunya va entrar en vigor al març d'aquell any.

"A partir de l'entrada en vigor d'aquesta llei seran inaplicables les condicions regulades pels convenis col·lectius que estableixen sistemes de premis vinculats als anys de servei prestats consistents en la percepció de quantitats en metàl·lic", recull el text. I a parer del jutjat contenciós, precisament, aquesta llei invalida allò que recull el reglament de la Guàrdia Urbana en relació a la recompensa.

Per això, el contenciós dona la raó a l'Ajuntament de Figueres. La sentència reconeix que, entre els anys 2007 i 2017, el consistori va distingir nou agents de la Guàrdia Urbana amb la medalla d'or i els va premiar també amb aquests 1.000 euros. Però avala que ja no ho continuï fent perquè seria "una il·legalitat" i això, ja de per si, és una "justificació objectiva i raonable".

Just al contrari

La sentència del contenciós 3 ja és ferma i no s'hi pot interposar recurs. Allò curiós del cas, però, és que arriba poc després d'una altra que, precisament, va resoldre tot el contrari.

Qui la va emetre va ser el Jutjat Contenciós 2 de Girona. I aquí, la sentència sí que va obligar l'Ajuntament de Figueres a pagar els 1.000 euros a un altre agent a qui també havia concedit la medalla d'or. En aquest cas, però, el jutjat va emparar-se en un criteri d'igualtat. És a dir, va resoldre que l'Ajuntament havia d'abonar la recompensa perquè era el que havia fet fins aleshores amb tots els altres agents que complien 30 anys de servei.