Portalblau entra a la recta final amb Estrella Morente, Petitet, Maria Arnal i Marcel Bagés i Mishima

Les actuacions seran de divendres a diumenge

El Festival Portalblau tanca la seva programació aquesta setmana amb els concerts principals d’aquesta onzena edició. De dijous a diumenge, l’espectacular escenari de Mar d’en Manassa, situat a tocar del mar, acollirà les actuacions de gran format del festival de quatre grans noms de l’escena catalana i espanyola.

Petitet i la seva Rumba Simfònica seran els primers a pujar a l’escenari de Mar d’en Manassa, aquest dijous dia 26. L’artista Joan Ximénez ‘Petitet’ és la gran estrella d’un espectacle de gran format en el qual s’acompanya per l’orquestra Rumba Simfònica formada per divuit membres, entre guitarres, piano, baix, percussió, seccions de corda i de metall, palmes i cors. Una proposta que, en la seva estrena, va vendre totes les localitats al Gran Teatre del Liceu fent emocionar i fent ballar amb aquesta proposta única i original de rumba simfònica. Basant-se en les seves profundes arrels musicals, amb aquest projecte pretén recuperar l’autenticitat del so de la rumba catalana i, al mateix temps, dotar a aquest gènere d’una nova sonoritat. El seu objectiu: recuperar la grandesa de la rumba, portar-la als grans escenaris i complir així la promesa que li va fer a la seva mare abans de morir.

El divendres 27 de juliol, Portalblau programa un concert màgic i especial que protagonitzaran el duet format per Maria Arnal i Marcel Bagés que presenten el seu àlbum 45 Cerebros y 1 Corazón. Les seves composicions subtils i plenes d’autenticitat i originalitat els ha portat a realitzar una gira internacional de més de 70 concerts, actuant a llocs com Barcelona, Madrid, Galícia, França i Rússia. Aquest darrer treball ha estat un èxit tant entre la crítica com entre el públic, i els ha fet encapçalar tot tipus de llistes (millor disc del 2017 per Mondo Sonoro, millor disc de cançó d’autor del 2017 per a Enderrock…). Han deixat de ser una promesa i actualment són una de les propostes més enriquidores del panorama musical.

Dissabte, 28 de juliol, arriba un dels plats forts de l’onzena edició de Portlalblau. La cantaora Estrella Morente actuarà al festival per presentar un espectacle únic en el què farà un recorregut per les seves peces i temes preferits acompanyada per dos guitarristes, un percussionista i un cor de ‘palmeros’. Morente és un fenòmen insòlit. Criada en una nissaga d’artitstes flamencs -és filla del cantaor Enrique Morente i de la ballarina Aurora Carbonell, neboda d’Antonio Carbonell i José Carbonell, cantaor i guitarrista respectivament, i néta del guitarrista Montoyita-, el primer que impressiona és la seva actitud, una elegància innata, un sofisticació nova, una aparent seguretat que no està feta d’arrogància sinó de valor, de noblesa. Però després comença a cantar i el públic entra en una dimensió desconeguda. Cada vegada que l’artista puja a un escenari a cantar, el converteix en un teatre i en un plaça, en un tablao, en una pel·lícula, en una performance al temps antiga i futurista. Estrella és una instrumentista que fa servir la seva veu com els grans del jazz, com el més noble, primitiu i essencial dels instruments.

La banda barcelonina Mishima serà l’encarregada de tancar aquest diumenge, dia 29 de juliol, el festival d’enguany. Mishima arriba a Portalblau amb el seu vuitè disc Ara i Res, que aposta per la contundència en el so i una cura especial en les lletres. Aquest àlbum sona més i millor Mishima que mai: més descregut i alhora més romàntic, més despullat però també més sentit, més planer però també més literari, amb esclats més lluminosos al costat d’atmosferes més llòbregues. Un disc que celebra la indefugible maduresa de David Carabén (veu i guitarra), Marc Lloret (teclats), Dani Vega (guitarra), Xavi Caparrós (baix) i Alfons Serra (bateria).

Dansa en blanc tanca el cicle ‘Portalblau al carrer’

El mateix diumenge, dia 29 de juliol, l’espectacle de dansa de la companyia Dansa en Blanc tancarà també el cicle ‘Portalblau al carrer’ que s’ha posat en marxa aquest any. La companyia local de l’Escala actuarà per primer vegada al festival amb el seu espectacle de dansa contemporània N’Orfeu, una peça que narra la mitològica formació de la península del Cap Norfeu, al Cap de Creus. Amb aquesta proposta, la companyia vol transmetre un missatge positiu: el de l’amor per la natura.