La Fura dels Baus mostra el seu instint més primari a l'Escala amb 'Manes'

La companyia recupera un espectacle històric dels anys 90

La Fura dels Baus ha estrenat aquest dissabte a la nit l'espectacle 'Manes' al festival Portalblau de l'Escala (Alt Empordà). Es tracta d'una experiència única en què es presenten els instints més bàsics de l'ésser humà. 'Manes', que significa grans homes, és un muntatge que la companyia ja havia representat el 1996 i del qual en va arribar a fer 250 representacions arreu del món. Ara, han decidit recuperar-lo per mostrar públicament algunes de les coses més íntimes de l'ésser humà com són el naixement, la mort, la sexualitat o el menjar.
Manes' no té cap discurs concret i involucra als espectadors en l'aventura amb un muntatge en què es renuncia a les últimes tecnologies precisament per mostrar aquesta sensació de retorn als orígens, de la simplicitat de la vida.
Aquest espectacle visceral intenta impactar l'espectador mostrant-li cossos de nens abandonats i cadàvers, tot plegat per connectar amb les emocions més bàsiques de les persones. El muntatge juga amb l'efecte sorpresa i la vulnerabilitat del públic, que no sap mai què passarà, ni com reaccionaran els intèrprets.

De fet, els assistents es mullen, reben abraçades, veuen ous gegants rodolant i s'esquitxen de pasta, cendra i pollastre. Una experiència que retorna als orígens de la Fura dels Baus per despertar records d'aquells que ja la coneixien, però sobretot per convertir-se en una porta d'entrada per al col·lectiu més jove que no havia viscut aquest llenguatge tan 'furero'.

Malgrat que ara es recuperi aquest títol dels anys 90, 'Manes' manté una essència transgressora que ha marcat des de sempre la companyia de la Fura dels Baus. Arriba actualitzat amb nous intèrprets però manté la mateixa essència que durant la seva estrena. Això es deu al fet que tracta d'emocions i accions atemporals, instints de l'ésser humà que es porten dins la genètica més animal de les persones.

L'escenografia, que va canviant al llarg de l'espectacle, és de fusta i ferro i permet anar muntant i desmuntant diferents tipus d'escenaris. Des d'una bastida, a una pantalla on projectar ombres xines o uns pals des d'on enfilar-se per guanyar visibilitat. Cordes i pneumàtics completen l'attrezzo en què la il·luminació a contrallum en alguns moments de l'obra permet deixar entreveure allò que els humans més pudor tenim de mostrar. El foc també és clau per escenificar escenes íntimes, en un joc de tu a tu amb cada espectador. Tota aquesta senzillesa està pensada per demostrar que no calen grans escenografies per a veure una bona funció.

Aquesta és la primera vegada en els 40 anys de vida de la companyia que es decideix recuperar un espectacle. Ara, 'Manes' viatjarà a Manresa i Mallorca durant l'estiu i al setembre es presentarà de forma oficial a Eindhoven (Països Baixos). Es preveu que després es realitzi una gira internacional. De tora manera, des del mes de maig, la Fura dels Baus ja havia realitzat diversos assajos amb públic d'aquesta obra a la Nau Bóstik de Barcelona.

El festival de Portalblau de l'Escala ha acollit l'estrena de l'espectacle de la Fura dels Baus enmig de la programació de la seva onzena edició. Es preveu que el cap de setmana que ve, 28 i 29 de juliol, es posi el punt final amb els concerts d'Estrella Morente i Mishima.