Arrenca la darrera fase de rehabilitació dels Caputxins de Figueres després de 8 anys d'obres

Els treballs han tingut un cost total de 4 milions d'euros

Figueres ha iniciat la darrera fase d'obres de rehabilitació de l'antic convent dels Caputxins. Els treballs inclouen la recuperació de la façana del corriol de Caputxins, l'adequació de l'accés i els espais interiors de l'edifici annex a l'Auditori i l'enjardinat de l'entrada principal. Aquests treballs tenen un termini d'execució de 8 mesos i no estaran enllestits fins el febrer del 2019. La inversió d'aquesta última fase és d'una adjudicació de 595.840 euros i se sumen a un total de 4 milions per a tot el projecte.
El consistori va iniciar l'any 2009 la reforma d'aquest espai a través de l'1% cultural del Ministeri de Foment. L'equipament es va inaugurar l'any 2015, tot i que al llarg dels darrers anys s'hi ha anat fent diverses fases de rehabilitació. Aquesta última s'ha realitzat en el marc del Pla de Rehabilitació del Centre Històric de la Generalitat. En paral·lel, s'està enllestint el Pla d'usos que preveu que a l'edifici annex s'hi traslladin els serveis de Promoció Econòmica municipal, aules de formació i sales polivalents.
 
L'antic convent va ser construït l'any 1756 després de l'expropiació de l’anterior convent que els frares caputxins tenien als terrenys on actualment es troba el Castell de Sant Ferran quan el rei Ferran VII va decidir la construcció de la fortalesa al cim del turó.

L’any 1836 el convent va ser abandonat obligatòriament pels religiosos a causa de la Desamortització de Mendizábal, i l’any 1877 l’Ajuntament va demanar al Ministeri de Governació la cessió del Convent per instal·lar-hi el Tribunal de Partit, la presó i la caserna de la Guàrdia Civil. Posteriorment, es va destinar a diversos usos municipals com magatzem de la Brigada, dormitori de passavolants, Parc de Bombers o escola taller.

L'alcaldessa de Figueres, Marta Felip, destaca la importància de la rehabilitació i espera que, juntament amb la reforma dels carrers Barceloneta i Peralada, la zona "guanyi centralitat" i millori la connexió amb el centre per "esdevenir un equipament cultural i civil de primer nivell".