La CUP denuncia que Girona gasta el doble en promocionar el turisme que en habitatge

La formació titlla el govern municipal d'"antisocial"

Falta d'inversió en habitatge, en el barris i en les polítiques socials i mediambientals. Aquesta és la principal queixa del grup municipal de la CUP de Girona que, a més, retreu a l'equip de govern de Marta Madrenas que "es gasti tants diners" en promoció turística. El regidor dels anticapitalistes Lluc Salellas ha recordat que bona part dels diners que genera el turisme van a mans privades. "El problema és que s'han oblidat de temes transcendents com l'habitatge o els barris", assenyala Salellas.

En aquest sentit, el regidor assegura que la situació en algunes zones de Girona és "molt greu" per la falta d'inversió per part del consistori. "Hi ha moltes obres previstes el 2017 que no s'han executat", ha denunciat.

Entre els incompliments que reflecteixen els Comptes Generals que ha portat la CUP, i que representen el total de les inversions fetes pel consistori al llarg de 2017, hi ha obres com l'ascensor de Vila-roja, el pla de millora de Torra Gironella, els espais comunitaris de Can Gibert, o el fet que només s'han dedicat 6.000 dels 50.000 euros previstos per al sector Est de la ciutat.

"Quan un es mira el què s'ha fet es veuen els incompliments de l'Ajuntament", ha reblat Salellas que també ha recordat que "tampoc es compleix el que es preveu" en els pressupostos participats dels barris de Girona.

En temes d'habitatge el problema és, segons la CUP, "molt important" ja que al final ha quedat un 40% del que estava pressupostat per invertir. "Com pot ser que qüestions tan sensibles quedin sense cobrir", es pregunta la regidora Laia Pèlach.

Repensar Temps de Flors

Una de les principals denúncies per part de la CUP ha estat la inversió que es dedica cada any a Temps de Flors. Salellas ha lamentat que disposi de més diners aquest acte que no pas les Fires de Sant Narcís "que involucren a tots els gironins". En concret, l'Ajuntament va invertir 450.000 euros en aquest esdeveniment l'any passat, mentre que les Fires van comptar amb una partida de 385.000 euros.

En aquest sentit, Salellas ha demanat que "es repensi" la fórmula de Temps de Flors i que "faci partícip a tota la ciutat". "Si tu veus el que es promociona és bàsicament el Barri Vell de Girona. Està bé que hi sigui, però que impliqui tota la ciutat", ha subratllat el regidor.

Temes socials i mediambientals

Laia Pèlach ha estat l'encarregada de posar l'accent en la falta d'inversió en temes socials i mediambientals que mostren els Comptes Generals. La regidora ha assenyalat que l'Ajuntament "s'ha oblidat" del pla de joventut i no ha complert amb el pressupost en aspectes com l'educació o la violència de gènere.

Pèlach considera "inadmissible" que aquestes àrees es "quedin sense cobrir". "Normalment tots els grups municipals demanem més diners en aquests temes. El problema és que a sobre no compleixen amb el que diu el pressupost", lamenta l'edil.

La política mediambiental també ha centrat bona part de les crítiques dels cupaires. Pèlach ha criticat que totes les decisions que pren l'equip de govern "van en la direcció contrària" en temes de millorar el reciclatge.

Especialment crítica ha estat en el sobrecost que han suposat les obres de reforma de la incineradora de Campdorà, i que havien quedat aturades amb l'article 155. Pèlach ha recordat que dels 8,4 MEUR inicials s'ha passat a 11,4 MEUR. "Aquestes partides no tenen res a veure amb el model en que s'hauria d'avançar", ha reblat.

En aquest sentit, la regidora ha apostat per ampliar a tota la ciutat la recollida 'Porta a Porta' que s'està fent al barri de Sant Daniel. "D'aquesta manera millorarem l'eficiència, generarem menys residus i ens costarà menys als gironins", ha conclòs Pèlach.