Destrossen el monument catalanista del Coll de Panissars

L'alcaldessa de la Jonquera assegura que aviat serà restaurat

El monument en record a la batalla del Coll de Panissars situat als límits entre La Jonquera (Alt Empordà) i el Pertús (Rosselló) ha aparegut trencat després de patir acte vandàlic.

La primera denúncia va arribar el 6 de juliol a través de la xarxa social Twitter quan el periodista Aleix Renyé va trobar-se amb una de les plaques trencada.

Posteriorment, l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez, va publicar ahir dues fotografies més de l'emblemàtic monument del Coll de Panissars també destrossat. En la seva piulada la batlessa ho va qualificar de "lamentable" i que "en breu" seria restaurat de nou.

Una victòria històrica

La batalla del Coll de Panissars, celebrada entre el 30 de setembre i 1 d'octubre de 1285, va donar per finalitzada la Croada contra la Corona d'Aragó a Catalunya, amb el resultat d'una severa derrota de l'exèrcit francès, batut en la retirada pels Pirineus.

Aquesta, va comportar que que els francesos entreguessin totes les viles que estaven sota el seu control a l'Alt Empordà excepte les del Rosselló.

Lloc de peregrinatge

Cada any pels voltants del primer cap de setmana d'octubre se celebra un acte en record a la victòria catalana davant l'exèrcit francès. Aquesta trobada anual l'organitza l'Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana, amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Jonquera i entitats del municipi. Prop del coll de l'Albera (de 568 metres d'alçada), que separa les comarques del Vallespir de l'Alt Empordà i per on passa el camí de Barcelona a Perpinyà, s'alçava l'antic priorat del coll de Panissars, on tingué lloc la famosa batalla amb aquest nom.