La 'Messa da Requiem' de Verdi inaugura el 32a edició del Festival del Castell de Peralada

Grans veus del panorama líric internacional han aixecat el teló del certamen

L'espectacular i dramàtica 'Messa da Requiem' de Giuseppe Verdi ha aixecat aquest dijous a la nit el teló de la 32a edició del Festival del Castell de Peralada (Alt Empordà) davant d'uns 1.600 espectadors. Grans veure del panorama líric internacional han donat el tret de sortida al certamen, que ha dedicat el seu espectacle inaugural a la seva fundadora Carme Mateu, que va morir el passat mes de gener. L'òpera ha comptat amb un repartiment de luxe amb les veus de la soprano Leah Crocetto, la de la mezzosopranoo Ekaterina Gubanova, del tenor Charles Castronovo i del baix Alexander Vinogradov. Tot plegat amb l'acompanyament del Coro Intermezzo i l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) sota la direcció musical de Giampaolo Bisanti.
La mort de l'escriptor i poeta del Risorgimento, Alessandro Manzoni, va colpir molt especialment a Verdi. El compositor, que ja estava molt tocat pel decés de Rossini cinc anys abans, va decidir crear i dedicar a la memòria de l'autor d''I promesi sposi', aquest Requiem, avui considerada l'obra més espectacular del seu catàleg.

L'estrena mundial va tenir lloc a l'església de San Marco de Milà el mateix dia que es commemorava el primer aniversari de la mort de Manzoni. Verdi va construir una peça mestra a partir de l'embrionari tema Dies irae. El resultat va ser una composició espiritual dividida en 7 parts, que segueix la tradició litúrgica repartit les parts vocals entre els quatre intèrprets tradicionals que a l'espectacle d'aquesta nit ha anat de la mà de la soprano Leah Crocetto, la mezzosoprano Ekaterina Gubanova, el tenor Charles Castronovo i el baix Alexander Vinogradov.

A les veus, les han acompanyat el Cor Intermezzo i l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC), sota la direcció musical de Giampaolo Bisanti.

L'espectacle inaugural no podia oblidar a la fundadora i ànima del certamen, Carme Mateu, que va morir el passat mes de gener. Per això, a l'inici de l'estrena s'han pogut sentit unes paraules en nom de la família per recordar la seva figura. Abans del concert, durant el còctel inaugural, s'ha presentat un bust que l'escultora Roser Serra ha fet en honor a Mateu. A més, els jardins del castell s'han rebatejat amb el seu nom.

L'"ànima" del certamen

Mateu va morir el 24 de gener als 81 anys d'edat. Era filla de l'exalcalde de Barcelona Miquel Mateu de qui va heretar la fortalesa. L'any 1987 va fundar el Festival Castell de Peralada, que s'ha convertit en una cita anual per al món cultural a nivell internacional. Carme Mateu també presidia l'Associació Cultural de Peralada que organitza el certamen, que enguany celebrarà la seva 32a edició.

Un estiu ple "d'estrelles"

La programació del festival continuarà demà a les deu del vespre amb l'actuació de Joan Manuel Serrat i dissabte hi haurà el concert de Rufus Wainwrigth. El proper 12 de juliol a les set de la tarda la Finca Malaveïna acollirà l'actuació de Ignasi Terraza Trio i l'endemà, el 13 de juliol, el Ballet du Capitole de Toulouse omplirà de dansa el certamen. Pel seu escenari, també hi passarà la companyia María Pagés el 20 de juliol i Carla Bruni ho farà el 21. En aquesta edició tampoc hi faltaran artistes com Plácido Domingo, Sílvia Perez Cruz & Marco Mezquida, Jonas Kaufmann o Carlos Santana, entre d'altres.