La fiscalia recorre l'arxiu del cas del conductor drogat que va matar un ciclista a Roses

L'acusació popular espera que l'Audiència de Girona ordeni reobrir la investigació

La fiscalia ha recorregut l'arxiu del cas contra el conductor drogat que va atropellar mortalment un ciclista a Roses (Alt Empordà) l'octubre del 2016, dictat pel jutjat d'instrucció 2 de Figueres.

L'advocat de l'acusació popular, exercida per la plataforma cívica Mou-te en Bici, Antoni Sant, ha explicat que s'han adherit a la petició del fiscal i espera que l'Audiència de Girona ordeni reobrir la investigació. Sant subratlla que l'atestat i l'informe tècnic de la policia recullen indicis per considerar que l'accident va ser per culpa d'una imprudència al volant de l'investigat.

"Anava a una velocitat excessiva, afectat pel consum d'estupefaents i amb una conducció desatenta", exposa. L'advocat sosté que hi ha indicis suficients per continuar la causa per un delicte d'imprudència greu amb resultat de mort i portar el conductor a judici.

L'atropellament mortal va tenir lloc el 9 d'octubre del 2016 a la carretera de Canyelles Petites. El conductor circulava amb un tot terreny –un Porsche Cayenne de color negre- quan va envestir el ciclista cap a les quatre de la tarda.

Tot i que fins al lloc s'hi van desplaçar l'helicòpter medicalitzat i una ambulància del SEM, no van poder fer res per salvar la vida de la víctima, un belga de 61 anys que va morir gairebé a l'instant. El conductor del Porsche va resultar il·lès.

Després del sinistre, la Policia Local de Roses va obrir una investigació per esclarir les circumstàncies de l'accident. El conductor, un francès de 38 anys, donava respostes contradictòries i incoherents. Per això, els agents li van fer les proves de detecció d'alcohol i drogues i va donar positiu en consum de cocaïna.

L'endemà, després de passar la nit a la garjola, el conductor va passar a disposició del Jutjat d'Instrucció Número 2 de Figueres. Es va acollir al seu dret a no declarar i va quedar en llibertat provisional. El jutge va obrir diligències per un delicte d'imprudència amb resultat de mort.

El col·lectiu Mou-te en bici va presentar-se com a acusació particular. Era la primera vegada que l'entitat tirava endavant una acció judicial com aquesta. Des de Mou-te en bici van decidir-ho per conscienciar sobre els riscos que pateixen els ciclistes quan surten a fer carretera.

El jutjat arxiva

El Jutjat d'instrucció 2 de Figueres, però, va arxivar la causa penal contra el conductor francès. Per fer-ho, la interlocutòria es basava sobretot en l'atestat policial i concloïa que "no existeix cap indici de delicte tenint en compte que l'únic que s'ha pogut constatar és que l'investigat havia consumit cocaïna". "No existeix cap més prova de la qual es pugui desprendre que l'investigat cometés alguna infracció o imprudència greu que provoqués el resultat de mort", afegia.

El jutjat considerava que la investigació de la policia només reflectia que "probablement, la causa de l'atropellament va ser una manca d'atenció del conductor" però no apareixien indicis d'excés de velocitat, de conducció temerària "o de qualsevol altra infracció que indiqui la comissió d'un delicte per imprudència".

La fiscalia recorre

Segons ha explicat l'advocat de la plataforma cívica per a l'ús de la bicicleta 'Mou-te en bici', Antoni Sant, la fiscalia ha recorregut la interlocutòria d'arxiu interposat recurs d'apel·lació. L'acusació popular, que s'ha adherit a la petició de la fiscalia, espera que l'Audiència de Girona ordeni reobrir el cas perquè sosté que hi ha indicis de conducció imprudent i que el conductor investigat hauria d'anar a judici.

Sant exposa que el fonament del recurs es basa en què falten diligències de prova per fer. També desgrana que l'atestat i l'informe tècnic policial atribueixen l'accident a un excés de velocitat, a que el conductor anava sota els efectes de substàncies estupefaents i a que va tenir una "conducció desatenta". "Esperem que es pugui obrir judici oral", ha conclòs.