Dolors Bassa i Carme Forcadell arriben a la presó del Puig de les Basses de Figueres

L'exconsellera i l'expresidenta del Parlament ingressaran al mòdul de dones

Carme Forcadell i Dolors Bassa han arribat a la presó del Puig de les Basses de Figueres quan passaven cinc minuts d'un quart de cinc de la tarda. Després de creuar la porta d'accés amb el furgó de la Guàrdia Civil, aniran al mòdul d'ingrés. Un cop allà, primer les identificaran i després passaran una visita mèdica i amb els professionals del centre penitenciari. Les carreteres d'accés a la presó estan plenes de llaços grocs i pintades de 'Llibertat' o 'Som República'

Segons fonts de Justícia, d'entrada Bassa i Forcadell estaran al mòdul d'ingressos (on normalment els reclusos s'hi passen un màxim de cinc dies) i després passaran al mòdul de dones. Les mateixes fonts indiquen que avui hi ha 36 preses i que hi ha disponibilitat d'espai perquè puguin dormir el cel·les separades. En tot cas, la decisió es prendrà un cop ja hagin fet l'ingrés.

La vida diària d'un pres preventiu es circumscriu al seu mòdul tot i que també poden participar en taller i activitats educatives, formatives i esportives.

El centre penitenciari del Puig de les Basses de Figueres es va inaugurar l'any 2014 i va fusionar les dues presons que hi havia a les comarques gironines, la del centre de Figueres i la de Girona. La nova presó unificada va costar 108,99 milions d'euros (MEUR) i va entrar en servei quatre anys més tard d'acabar les obres. Té una superfície construïda de 61.642 metres quadrats i compta amb nou mòduls penitenciaris en règim ordinari (set per a homes, un per a dones i un altre per a joves). El centre té capacitat per acollir 922 interns tot i que actualment hi ha 734 reclusos.

L'arribada de Forcadell i Bassa a Figueres es produeix poques hores després que Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart hagin arribat a la presó de Lledoners.

Van ser els primers a emprendre el trasllat i ahir a la tarda van arribar en un autobús de la Guàrdia Civil a la presó de Zuera, a Saragossa, des d'on avui se'ls ha traslladat al Bages. Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn encara hauran d'esperar una mica per ser traslladats a Catalunya.

En el seu cas, aquest dimarts el jutge Pablo Llarena ha donat el vistiplau necessari perquè puguin ser traslladats. En una interlocutòria, el jutge assegura que no veu cap “raó processal” per oposar-se al trasllat, però recorda –com va fer la setmana passada en la resta de casos- que la decisió està en mans d’Institucions Penitenciàries. Turull, Rull i Forn també tindran com a presó de destí la de Lledoners, on es trobaran amb Junqueras, Romeva, Sànchez i Cuixart.

Crits de "llibertat presos polítics" a la rotonda

Una setantena de persones s'han concentrat a la rotonda de la carretera d'accés al centre penitenciari Puig de les Basses per esperar l'arribada de la comitiva. El CDR Empordà -Vallespir ha convocat l'acte a les tres de la tarda. La comitiva, però, no ha arribat fins al cap de més d'una hora. Els concentrats han rebut els vehicles policials amb botzines, llaços grocs i crits de ''llibertat presos polítics" i una pancarta que deia 'Som República' .

Seguidament, s'han traslladat fins a l'entrada del centre penitenciari per mostrar el seu suport a les preses. Entre els concentrats, hi havia la germana de Bassa que duia un cartell en blanc i negre de l'exconsellera. Els assistents provenien de diferents punts de comarques gironines, com ara Camprodon, Vilafant i Figueres.