Cleries (PDeCAT): ''Hem de salvar el corall vermell en benefici del conjunt de la societat''

Senadors i polítics locals celebren un acte de rebuig contra la seva extracció

El grup parlamentari del Partit Demòcrata al Senat i representants del món local de la formació a les comarques gironines s’han reunit a Pals aquest matí per a mostrar el seu rebuig contra l’extracció del corall vermell a la costa catalana i exigir-ne la seva recuperació. “El corall vermell està en perill d’extinció”, ha denunciat el portaveu del Partit Demòcrata al Senat, Josep Lluís Cleries, remetent-se a informes científics de la Generalitat així com l’alerta de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN), i ha continuat: “Hem de salvar aquesta espècie marítima de la nostra costa per preservar la nostra riquesa natural i en benefici del conjunt de la societat”.

En aquesta línia, Cleries ha recordat que “fent un ús i abús de l’article 155 de la Constitució” l’anterior ministra de Medi Ambient del Govern del PP va concedir 12 llicències d’extracció de corall vermell molt a prop d’on la Generalitat ho havia prohibit, entre Begur i Arenys de Mar, per un període de 10 anys. “És incomprensible -denuncia el portaveu al Senat- i exigim al nou govern socialista que anul·li aquestes llicències, conservi les colònies de corall vermell a Catalunya i respecti les zones limítrofes de Begur fins a la frontera amb França respectant la moratòria de 10 anys amb l’objectiu de salvar l’espècie”.

La zona de moratòria d’extracció de corall vermell en aigües catalanes hauria de ser respectada per part de l’Estat en relació a les zones limítrofes de la seva competència a aquestes aigües, “i no ha estat així quan abans sempre s’ha vist respectat”, denuncia el PDeCAT. Això, a més de contradir les recomanacions científiques, dificulta la veda en la part marítima en què la Generalitat és competent perquè la proximitat entre una i altra zona fa pràcticament impossible garantir mesures de control de l’activitat. Per la seva banda, el senador per Girona, Joan Bagué, ha destacat haver registrat una moció al Senat instant al Govern espanyol a emprendre mesures en aquest mateix sentit així com “la compareixença del nou  ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació i  també diverses iniciatives legislatives perquè s’aturin les 12 llicències d’extracció de corall vermell”.

En la mateixa línia, l’alcalde de Pals, Sergi Brull ha instat al nou ministre que “rectifiqui i escolti a la societat anul·lant les 12 llicències  perquè rectificar és de savis”, ha declarat.

Finalment el president de la vegueria de les comarques de Girona del PDeCAT Pere Vila, ha recordat que “el corall vermell és un bé preuat a la Costa Brava i tenim la necessitat de protegir-lo. L’Estat no pot minvar el nostre patrimoni marí per beneficiar uns tercers en un joc de contrapesos que no té res a veure amb el que la societat vol. El nou govern ha de plantejar-se molt seriosament revertir aquestes concessions”, ha conclòs.