Blanes aprova els pressupostos a la tercera

Han comptat amb el suport del PSC, PDeCAT, ERC i PP

L'equip de govern del PSC a l'Ajuntament de Blanes (Selva) ha aconseguit tirar endavant els pressupostos per a aquest 2018 gràcies al suport del PDeCAT, ERC i PP. El tinent d'alcalde d'Hisenda, Nicolàs Laguna, ha destacat l'augment de 7 milions d'euros respecte als pressupostos de l'any passat. Dins dels comptes aprovats, cal destacar un augment del 33% en els serveis socials i també una important millora en les condicions laborals dels treballadors de l'Ajuntament. La resta de grups del plenari–ICV-EUiA, C's, Batega per Blanes i la CUP– han votat en contra d'aquests pressupostos que era la tercera vegada que es portaven a aprovació. La falta d'acord amb la resta de grups, però, havia portat el govern socialista a retirar aquest punt de l'ordre del dia a l'últim moment.
Precisament els grups que han votat en contra han retret que els pressupostos s'aprovessin a mitjan juny. La regidora d'ICV-EUiA, Maria Dolors Rubio, creu que aquests pressupostos no s'acabaran d'executar perquè tan sols tindran "una vigència natural de sis mesos". Per aquest motiu ha destacat que no els "serveix" la promesa d'ampliar partides en serveis socials si finalment no es poden complir.

De tota manera, Rubio ha destacat que el projecte que es portava a aprovació aquest dimecres comptava amb una "recuperació de drets" laborals per part dels treballadors de l'Ajuntament que havien perdut durant la crisi econòmica. El tinent d'alcalde d'Hisenda, Nicolás Laguna, ha recordat que les millores en les condicions laborals que apareixen en el pressupost són fruit de les demandes dels treballadors, ja que "són ells qui han posat aquestes necessitats".

El PDeCAT i el PP s'han mostrat contents amb els acords que s'han assolit. De fet, el PSC ja havia tancat feia mesos les negociacions amb aquestes dues formacions, però faltaven els vots d'un altre partit per poder materialitzar l'aprovació dels pressupostos. Per part del líder del PDeCAT a l'Ajuntament de Blanes, Joaquim Torrecillas, els pressupostos responen a "un pla de govern" que van elaborar conjuntament "fins al 2019" i per tant es sentien còmodes en el document acordat.

De la seva banda, el portaveu d'ERC, Àngel Canosa, ha justificat l'acord 'in extremis' entre socialistes i republicans perquè "una ciutat com aquesta amb més de 40.000 habitants i amb moltes necessitats socials" necessitava uns pressupostos per tirar endavant projectes. Canosa també ha recordat que un dels punts del pacte amb el PSC és el compromís de realitzar uns pressupostos el 2019, deixant enrere les declaracions de l'anterior alcalde, Miquel Lupiáñez, qui en alguna ocasió havia anunciat que prorrogaria els pressupostos de 2018 per les eleccions municipals.

De tota manera, aquesta aliança entre el PSC, ERC i el PDeCAT no ha estat ben vista per formacions com la de Cs, ja que el portaveu Sergio Atalaya considera que "allò que l'1 d'octubre va trencar, els pressupostos ho han tornat a unir", en referència a la sortida del govern municipal de Blanes d'ERC i PDeCAT pel suport del PSC a l'aplicació del 155.

El portaveu de Bateguem per Blanes, Jordi Urgell, tampoc ha vist amb bons ulls el pacte 'in extremis' amb ERC, ja que considera que els republicans han fet electoralisme que els servirà per penjar-se "medalles" en cas que es compleixin els acords arribats, però que si no es compleixen "els culpables seran l'equip de govern" per haver firmat el pacte.
 
La CUP també ha dedicat unes paraules als republicans, amb un to radicalment diferent. De fet, el portaveu Joan Rota ha lamentat que la seva força no ha pogut convèncer al govern d'incloure algunes "propostes que ara veiem amb el pacte" amb ERC. Per això han felicitat a la formació per haver sabut incloure les peticions, però també ha retret al PSC que en cap moment els hagués anunciat de quina era la línia que seguiria el pressupost.

Davant d'aquesta acusació, Laguna ha matisat que ell mateix es va posar a treballar en el projecte de pressupostos el mes de novembre i que entre gener i febrer va fer arribar el document a la resta de grups però que les negociacions no prosperaven i han hagut d'anar teixint acords a mesura que passava el temps per la falta d'entesa amb altres formacions.

Un pressupost de 53 milions d'euros

Els pressupostos d'aquest 2018 de Blanes arribaran als 53 milions d'euros. La partida en inversions més destacada arriba als 3.745.000 euros que serviran per canviar l'enllumenat públic. La quantitat total d'aquesta inversió, però, prové d'un crèdit de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi d'Energia (IDAE), que el consistori haurà de tornar sense pagar cap interès. Els pressupostos també preveuen ampliar fins als més de 300.000 euros la partida per als pressupostos participatius del municipi. Per aprovar-los s'ha celebrat un plenari extraordinari amb un únic punt a l'ordre del dia.