La CUP de Girona reclama més concreció i finançament per a desplegar el Pla Local de Salut

El govern ha encarregat un document a una empresa per 18.000 euros

La CUP-Crida per Girona s’ha posicionat al voltant del Pla Local de Salut que el govern gironí va presentar recentment. La formació ha criticat que el govern encarregués a una empresa externa l’elaboració del document amb un cost de 18.000 euros, i ha lamentat que el document tingui dèficits importants com ara la manca d’un pla d’actuació operatiu, un pressupost o mecanismes d’avaluació. La regidora Laia Pèlach ha alertat que “cal donar prioritat i destinar més recursos a les polítiques municipals de salut, per evitar que el pla quedi com una declaració d’intencions”.

Pel que fa al plantejament del pla, els cupaires coincideixen en les línies estratègiques i els objectius generals, però critiquen que el document no és prou detallat i no disposa d’una planificació d’accions concretes i operatives. En el mateix sentit, qüestionen que el pla no disposi d’un pressupost que quantifiqui el cost del seu desplegament i detalli les fonts de finançament de les diferents línies d’acció, un cronograma, ni una proposta concreta per a cada actuació en què es prevegin els diferents recursos que s’han de destinar, o les administracions i agents que han de coordinar-se per a dur-les a terme.

Pel que fa a la metodologia, la CUP-Crida per Girona creu que el pla necessita mecanismes d’avaluació com ara un sistema d’indicadors que permeti fer un seguiment i una revisió del seu desplegament. Des de la formació també consideren que, tot i que s’han fet sessions participatives, no s’ha donat prou veu a les entitats i agents relacionats amb el món de la salut de la ciutat. Finalment valoren que l’anunci de creació d’una taula de salut és, al seu entendre una bona notícia, però sol·liciten que se li doni protagonisme i recursos per què esdevingui l’òrgan de seguiment del pla.