Trànsit incrementa aquesta setmana i fins diumenge els controls d'alcoholèmia

L'any passat van detectar 668 positius

El Servei Català de Trànsit (SCT) coordinarà amb Mossos d’Esquadra i Policies Locals una campanya preventiva de controls de drogoalcoholèmia, en carretera i en zones urbanes, des d’aquest dilluns 18 i fins al diumenge 24 de juny. La realització d’aquests controls policials intensius coincideix amb la celebració de la revetlla de Sant Joan, una festivitat que comporta un elevat nombre de desplaçaments a les carreteres catalanes i en la qual convé insistir que el consum d’alcohol i drogues i la conducció són totalment incompatibles.

Els positius de la darrera campanya

A la darrera campanya de control de drogues i alcohol, realitzada el passat mes de febrer, es van detectar un total de 668 positius per alcoholèmia - dels quals 129 van ser penals i 539 administratius. Quant a les proves d’estupefaents, a l’anterior campanya es van detectar 258 positius.

Aquesta campanya preventiva de control de drogues i alcohol que s’inicia avui serà la novena campanya preventiva i integral que coordina enguany el Servei Català de Trànsit, després de les ja realitzades de seguretat passiva, drogoalcoholèmia, camions i furgonetes, distraccions, transport escolar i de viatgers, vianants, velocitat i motocicletes. En total, aquest 2018 es duran a terme disset campanyes que incidiran en els principals factors de sinistralitat.

Pel que fa a les campanyes centrades en els controls de drogoalcoholèmia, enguany, se’n realitzaran tres: al febrer, ara al juny i al desembre, coincidint amb Carnestoltes, Sant Joan i Nadal.

Taxa 0,0%

Els principals efectes del consum d’alcohol en la conducció són l’augment del temps de reacció, problemes de percepció, d’atenció, control i coordinació, així com també l’increment de la somnolència. Tot i que se circuli amb una taxa d’alcoholèmia dins dels marges legals, el risc de sinistre s’incrementa. Per tant, l’única taxa segura si s’ha de conduir és el 0,0%.

D’altra banda, en relació amb el consum de drogues, depenent del tipus, els efectes són alteracions de la memòria i de la percepció del moviment, alteracions de l’estat d’ànim i l’atenció, alteracions del control de moviments, de la velocitat psicomotora, de la percepció i de l’equilibri, i impulsivitat.

El consum d’alcohol o altres drogues té unes conseqüències tràgiques quan es combina amb la conducció, i es considera un dels principals factors concurrents de la sinistralitat viària i d’agreujant de la lesivitat.

Conseqüències administratives

Circular amb una taxa d’alcohol superior a la permesa comporta unes conseqüències administratives. En aquest sentit convé recordar que, per a conductors en general, la taxa màxima d’alcohol permesa per conduir és de 0,25 mg/l en aire espirat (0,5 gr/l en sang). D’altra banda, no poden conduir amb una taxa d'alcohol en aire espirat per litre superior a 0,15 mil·ligrams, o a la sang superior a 0,3 grams per litre, els conductors de vehicles destinats al transport de mercaderies amb massa màxima autoritzada superior a 3.500 kg, de transport de viatgers de més de nou places, de servei públic, de transport escolar o de menors, de transport de mercaderies perilloses, de servei d'urgència, de transports especials, i amb un permís o llicència de conducció d'antiguitat inferior als dos anys.

Pel que fa als estupefaents, no es pot circular amb un vehicle amb presència de drogues a l’organisme.

Conseqüències penals

D’altra banda, el Codi penal recull entre els delictes contra la seguretat del trànsit la conducció sota la influència de begudes alcohòliques, drogues tòxiques, estupefaents o substàncies psicotròpiques. En tot cas, les conductes delictives són les següents: conduir amb una taxa d’alcohol superior a 0,60 mg/l en aire espirat (1,20 gr/l en sang), conduir sota la influència de les drogues, i la negativa a sotmetre’s a les proves d’alcohol i drogues.