La comunitat musulmana de Ripoll celebra la fi del Ramadà, el primer després dels atemptats

Representants de les dues mesquites asseguren que la voluntat és fusionar-se

"Ens hem d'anar coneixent". Així s'expressava en Josep Jordà, un veí de Ripoll que aquest dissabte s'ha acostat a l'esmorzar organitzat per la comunitat musulmana, en motiu de la fi del Ramadà. Ha estat un acte festiu que ha congregat prop d'un centenar de persones, moltes d'elles veïns de Ripoll que no són musulmans. "Això ens satisfà molt, perquè significa la normalització de la convivència", ha reblat el president de la comunitat musulmana Annour, Ali Yassine. Una convivència que l'alcalde de la localitat, Jordi Munell, considera que "no s'ha vist mai trencada", malgrat els atemptats perpetrats per veïns de Ripoll fa deu mesos.

"Hem volgut impulsar aquest tipus de trobades amb totes les comunitats del municipi per tal de poder cohesionar encara millor la ciutadania", ha expressat Munell. De fet, a l'acte hi han participat membres de les dues mesquites de la localitat, que han manifestat la voluntat de fusionar-se en un futur.

L'impediment, segons expliquen, és la "falta d'espai". Una de les mesquites –la del carrer Progrés- pot encabir 140 fidels, mentre que l'altra amb prou
feines arriba al centenar. "Si no tenim un espai més gran no podem fusionar-nos, quan el trobem serà més fàcil", ha explicat Yassine.

A més del copiós esmorzar -on s'han pogut degustar més d'una quinzena de dolces típiques de la cultura musulmana- també s'han fet visites guiades a la mesquita. Un representant de la comunitat ha estat explicant a totes aquelles persones que s'han interessat les particularitats de la religió que practiquen.

"El què volem és que tothom sàpiga què fem els musulmans i com són les mesquites i les nostres tradicions", ha assenyalat Yassine. Tot plegat, ha cridat l'atenció de nombrosos veïns que han reconegut que aquestes trobades "enforteixen" els llaços entre tots els ripollencs.

"El què va passar va ser un cop molt dur per a tot el municipi, però hem de tirar endavant i recordar que qui pitjor ho ha passat ha estat la comunitat musulmana", ha assenyalat en Josep Jordà.

Saber la veritat

Munell ha tornat a carregar contra el govern espanyol i ha exigit "saber la veritat" en relació a l'imam de Ripoll que va captar els joves que van acabar atemptant a Barcelona i Cambrils. "El dol només el passarem quan sapiguem tota la veritat sobre aquest personatge, i la realitat és que algú no vol explicar tot el que sap", ha lamentat.

En aquest sentit, Munell recorda que Abdelbaki Es Satty va ser confident del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). "És un repte que ens hem plantejat com a societat de Ripoll. Poder tancar el cicle coneixent la veritat que no es posa sobre la taula", ha assenyalat el batlle.

Des de la comunitat musulmana ja han avançat que faran "més actes com aquest" perquè consideren que és "una bona manera" de "mostrar-se i integrar-se", entre la societat de Ripoll.