La Fundació Mascort exposa més de 160 cartografies que van del segle XVI al XIX

La col·lecció presenta mapes de Catalunya i Girona

La Fundació Mascort de Torrroella de Montgrí (Baix Empordà) exposa més de 160 cartografies que van des del segle XVI al segle XIX. La col·lecció permet apreciar diferents mapes de Catalunya i Girona on destaquen les seves fortificacions ja que la majoria d'ells van ser elaborats en períodes de guerra. Dins d'aquesta exposició hi ha un gran nombre d'obres de l'enginyer militar francès Sébastien de Beaulieu on prenen especial rellevància les litografies de ciutats com Roses (Alt Empordà), Girona, Lleida o Barcelona. Aquestes cartografies formen part de la col·lecció personal de la Fundació Mascort i l'exposició està comissionada per Inés Padrosa, arxivera i bibliotecària del Castell de Peralada. Padrosa ha destacat que el fet d'exposar obres d'un període històric tan extens permet veure com ha evolucionat la geografia al llarg dels anys.
Inés Padrosa ha fet especial incidència en la sala que hi ha dedicada a Beaulieu, ja que les obres d'aquest artista són la primera representació cartogràfica que es conserva de les ciutats gironines, fetes després de conflictes bèl·lics com la guerra dels segadors, la dels nou anys o la de successió. A més, la comissaria de l'exposició ha matisat que es pot veure la visió que tenien els francesos de la geografia catalana, que és ben diferent a la que es pot apreciar en els mapes actuals. De fet, les obres exposades mostren una Catalunya enfocada al revés, situant els Pirineus al sud i l'Ebre al nord. Això es deu al fet que estaven dibuixats des del punt de vista francès, sense tenir en compte els punts cardinals.
 
Padrosa també ha destacat que el món de la cartografia "és una suma d'artistes" ja que hi intervenien un gran nombre de professions, entre les quals geògrafs, cartògrafs, gravadors a més de "dibuixants menors" que s'ocupaven de decorar els mapes en una fase posterior. De fet, Padrosa ha assegurat que en una mateixa cartografia hi podien haver-hi fins a cinc planxes diferents.

De tota manera, la comissaria ha lamentat que aquesta modalitat artística "no s'hagi explorat gaire" i per això ha anunciat que queda "molt per aprofundir". Padrosa espera que amb l'exposició que estrena ara la Fundació Mascort a Torroella de Montgrí es pugui investigar més sobre aquesta modalitat. De fet, l'arxivera i bibliotecària del Castell de Peralada confia que la mostra "traspassi fronteres" i pugui interessar a persones de fins i tot el sud de França pel gran nombre d'artistes francesos que hi ha exposats.

Cartografia naval

Part de les 160 cartografies són cartes navals d'alguns dels ports de la demarcació. En aquestes cartes es pot veure Palamós al segle XVII o L'Estartit al 1889. També hi ha exposats diferents atles publicats i per primera vegada, la fundació Mascort ha ofert la possibilitat de consultar un atles de forma digital a partir d'un panell tàctil. Això permetrà que els visitants puguin fullejar cada pàgina dels dos atles que hi haurà disponibles i observar fins al detall tots els mapes dibuixats.

També es pot veure una evolució de la cartografia catalana amb més de 50 obres elaborades per a artistes catalans. Les primeres obres permeten distingir la concepció que tenien els avantpassats de Catalunya en què dibuixaven el principat en una forma més rectangular que no pas triangular com es pot veure en els mapes actuals.

Més enllà de les cartografies, les diferents sales que formen la casa indiana que té com a seu la fundació Mascort també han estat decorades amb materials històrics de l'època i per això es pot veure una mostra d'espases de diferents punts de Catalunya o un conjunt de pistoles i escopetes que provenen de Ripoll. També hi ha parts d'antics vaixells en la sala de les cartes navals.

L'exposició 'La cartografia de la Col·lecció Mascort. Escenes de la història' es pot visitar des d'aquest dissabte 16 de juny fins al 14 d'octubre a la seu de la Fundació Mascort a Torroella de Montgrí.