Drons i làsers faran una diagnosi de la cinglera de Castellfollit de la Roca

El Pla integral de conservació estarà redactat abans de 2019

Tecnologia punta per fer una diagnosi de l'estat actual de la cinglera de Castellfollit de la Roca (Garrotxa) ara que han finalitzat els treballs de neteja i la roca està més a la vista. Tècnics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya utilitzaran diferents tècniques com ara drons, làsers òptics i ones radar per "sectoritzar" les diferents parts de la cinglera i detectar petits moviments o deformacions en el basalt. D'aquesta manera, es prioritzaran les actuacions a les zones més inestables. Ho ha avançat aquest divendres el subdirector d'Enginyeria i Recursos d'aquest ens, Joan Palau, un cop finalitzada la reunió tècnica que s'ha fet amb representants de les diferents administracions i institucions.

 

L'alcalde del municipi, Miquel Reverter, ha explicat que la Generalitat s'ha compromès a tenir redactat el Pla integral de conservació abans que finalitzi aquest any, on s'inclouran aspectes com ara les actuacions d'urgència, manteniment i difusió a nivell turístic i cultural que s'allargaran fins al 2025. El cost aproximat d'aquesta primera fase del pla és d'uns 1,6 MEUR.
Les tècniques de reconeixement que s'utilitzaran per mesurar les deformacions i els petits moviments de la cinglera de Castellfollit de la Roca són punteres i es combinaran entre elles. Tècnics de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya utilitzaran drons per extreure imatges i fer "aixecaments amb models geomecànics" del cingle a partir de les imatges obtingudes. També s'usaran radars sintètics que emeten ones per fer diferents lectures a les zones així com làsers òptics.

Aquesta metodologia, utilitzada només a un altre indret de Catalunya com és la muntanya de Montserrat, permetrà obtenir una mena de cartografia molt detallada de la zona i, el més important, detectar possibles despreniments o "abombaments" de la roca. "Veient les diferències en cada moment es poden detectar els moviments que no són perceptibles a simple vista", assenyala el subdirector d'Enginyeria i Recursos d'aquest ens, Joan Palau.

La previsió és que els treballs comencin aquest mateix estiu, ara que ja ha finalitzat la neteja d'urgència que s'ha fet aquest any i que ha deixat la roca més a la vista. De fet, només queda pendent aplicar herbicida a alguns punts, uns treballs que no s'han pogut fer per les pluges. Els primers resultats de la diagnosi es tindran a finals d'any. L'objectiu final d'aquest estudi tècnic és detectar quines són les zones més sensibles i inestables de la cinglera per poder prioritzar les actuacions a fer-hi i establir un calendari.

Sense esllavissades importants malgrat la pluja continuada

Des de l'Ajuntament estan satisfets de la neteja de selectiva de vegetació a la cara nord i sud de la cinglera que s'ha fet aquest any i recorden que caldrà fent una feina de manteniment de forma periòdica. Entre els elements retirats, hi ha els lledoners que s'han talat (no se n'han extret les arrels) per evitar que seguissin malmetent l'estructura de basalt. Una dada que ha destacat l'alcalde, Miquel Reverter, és que les pluges continuades de les últims setmanes no han causat esllavissades a la zona on s'ha treballat, un fet que es temien. Concretament, només n'hi ha hagut una de petita fora del perímetre on s'ha fet la neteja. I això els anima a seguir treballant en aquesta línia per aconseguir estabilitzar la cinglera.

El pla integral, redactat a finals d'any

Aquest divendres s'ha celebrat una reunió tècnica a l'Ajuntament amb representants del Departament de Territori i Sostenibilitat, Diputació de Girona, Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, SIGMA, ACA i l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Des del consistori n'han fet una valoració molt positiva donat que la Generalitat s'ha compromès a tenir redactat el Pla integral de conservació de la cinglera a finals d'any.

Aquest document inclourà el protocol d'actuació per estabilitzar i preservar la cinglera però també detallarà actuacions en àmbits com l'urbanístic, l'ambiental, el cultural i el turístic. La primera fase s'executarà fins al 2025 i es preveu que tingui un cost d'uns 1,6 milions d'euros (MEUR). En paral·lel, es faran actuacions d'urgència segons els resultats de la diagnosi. Des del consistori subratllen que aquest és un element patrimonial "de tots" i de gran interès a nivell de país i que les diferents administracions representades contribuiran al finançament de la seva conservació.