Ribas guanya pes dins l'equip de govern de Girona després de la renúncia de Muradàs

El cartipàs s'està refent i la seva àrea assumeix ara més regidories

La renúncia d'Isabel Muradàs ha comportat canvis en l'organigrama de l'Ajuntament de Girona. L'equip de govern, format per deu regidors de CiU, està remodelant el cartipàs. D'entrada, de les sis tinences d'alcaldia que hi havia fins ara, el consistori se'n quedarà amb cinc (perquè la que portava Muradàs, la d'Educació i Esports, desapareix).

A partir d'aquí, CiU fa moviments de regidories, fent que aquelles que depenien d'una àrea ara passin a adscriure's a una altra. Sobretot, aquella que queda més alliberada és la d'Alcaldia. I la que passa a engruixir-se més és l'àrea de Cultura, que porta l'ara cinquè tinent d'alcalde Carles Ribas.

D'entrada, l'àrea es rebatejarà i passarà a dir-se de Ciutadania i Serveis a les Persones. I a més de continuar assumint Cultura, també farà de paraigües de dues regidories delegades que fins ara depenien d'Alcaldia. La de Joventut (que també porta Ribas) i la d'igualtat i Drets Socials (que duu la regidora Eva Palau).

Però això no és tot. Perquè de Ciutadania i Serveis Socials també en penjarà la regidoria d'Educació i Esports (que Josep Pujols va assumir tot just al ple d'ahir en substitució de Muradàs). Carles Ribas, a més de pilotar aquesta àrea amb totes les regidories delegades, també continuarà encarregant-se del projecte ferroviari.

El nou cartipàs també resta una altra regidoria que fins ara penjava de l'àrea d'Alcaldia. En concret, la d'Ocupació, que porta Glòria Plana. A partir d'ara, aquesta passa a integrar-se a l'àrea de Promoció Econòmica, Desenvolupament Local i Turisme (de la qual, precisament, Plana n'és tinenta d'alcalde).

CiU esponja Alcaldia

Amb aquests canvis, CiU esponja l'àrea d'Alcaldia i l'allibera d'algunes competències que va assumir després del trencament del pacte amb el PSC. D'aquí en continuaran penjant, però, les regidories delegades del projecte ferroviari (que porta Carles Ribas), la de Dinamització del Territori (que duu Eva Palau) i la de la Unitat Municipal d'Anàlisi Territorial (UMAT), Ciutat Intel·ligent i Relacions Exteriors (que té Narcís Sastre de regidor).

La intenció de l'equip de govern de Girona, amb aquests canvis, és redistribuir el pes de les responsabilitats que pengen de cada àrea. L'objectiu que persegueix CiU és que les tinences d'alcaldia no quedin desequilibrades i que, per tant, el volum de feina que assumeixi cadascuna sigui paral·lel al de la resta.

A partir d'ara, per sota de l'alcaldessa de Girona hi haurà cinc tinents d'alcalde (per aquest ordre, Eduard Berloso; Maria Àngels Planas; Glòria Plana; Joan Alcalà, i Carles Ribas).

Per ple extraordinari

Els canvis que l'equip de govern ha fet al cartipàs arran de la marxa d'Isabel Muradàs s'aprovaran en els propers dies mitjançant decret d'alcaldia. Però després s'hauran de traslladar al ple. En aquest cas, allò que s'hi votarà no serà el cartipàs pròpiament dit, sinó les noves comissions informatives. I això, precisament, servirà per veure si els grups de l'oposició (ERC, la CUP, el PSC, Cs i el PPC) avalen o no la nova organització municipal.

El ple per votar les noves comissions es convocarà de manera extraordinària. Abans, l'equip de govern explicarà els canvis de cartipàs a tots els grups de l'oposició. L'alcaldessa, Marta Madrenas, però, a grans trets, ja va avançar-los ahir (durant el ple ordinari de juny).