La importància del joc i la cultura en el desenvolupament dels infants

Platja d'Aro presenta el 5è Xalaro amb nombroses activitats

El lleure i la diversió són recerques constants entre els ciutadans que busquen activitats per omplir el seu temps lliure. Aquesta és també una tasca que protagonitzen cada cap de setmana milers de famílies intentant localitzar accions que puguin gaudir-ne tots. Però com d'important és per als infants poder sortir i formar part d'aquest ritual? Segons estudis encapçalats per l'Escola Soviètica de la mà de Lev Vygotski (conegut com el Mozart de la psicologia), aquests van determinar que el desenvolupament dels infants és més satisfactori a través del joc i la cultura.

El desenvolupament humà està condicionat no només per la capacitat biològica, sinó també per les tradicions històriques en què la cultura envolta el nen. Les pràctiques quotidianes adquireixen, per tant, un paper decisiu per explicar el curs del seu desenvolupament. La vida de l'infant es pot considerar com un procés d'intercanvi de rols i de desenvolupament que s'enforteix a través de les seves experiències amb l'entorn cultural. Els nens creen i construeixen el món social i es comprometen amb ells mateixos mentre realitzen les seves activitats. La zona del desenvolupament proper a un nen es relaciona amb cadascun dels diversos estadis de desenvolupament infantil que proposa Elkonin (successor de Vygotski), en tant que, en cada un, hi ha diverses demandes que provenen del context social.

Una forma doncs per a ajudar en el desenvolupament mental de l'infant és a través de la necessitat de conèixer i dominar els objectes del seu entorn, fet que s'hi pot arribar a través de situacions imaginàries o bé mitjançant jocs.

La importància de cercar activitats familiars quan es tenen nens és elemental i primordial per al seu desenvolupament. En aquest sentit, el municipi de Castell-Platja d'Aro (Baix Empordà), ofereix un seguit d'activitats dirigides a infants sota la marca de Xalaro, que enguany assoleix la cinquena edició.

Xena edició del Xalaro

El que va esdevenir primer festival de la Costa Brava dedicat al públic familiar, enguany presenta una proposta de 18 espectacles de música, clown, mim, titelles, animació de carrer, instal·lacions interactives, una gimcana per a tots els públics. Aquest, tindrà lloc aquest cap de setmana (del 15 al 17 de juny) on s'ha decidit mantenir la gratuïtat de les actuacions i dels espais participatius, mentre que es consolida Passeig Marítim i la Plaça Major com a espais escènics dels espectacles, concentrats en la franja horària de tarda-vespre. La única excepció és Black Músic pel més menuts, que per necessitats logístiques és l’únic espectacle que es fa en un espai interior -la Sala d’Actes de l’Ajuntament-, l’únic en horari de matí (diumenge 17 de juny 10.30 i 12 h) i també l’únic de pagament (2 euros).

La programació

El festival manté l’ambició en la programació amb 18 actuacions de 17 companyies i artistes, entre els que destaquen Gossos, The Hanfris Quartet, Guillem Albà i La Marabunta, La Tresca i la Verdesca, Cia. La Bleda o Quico el Cèlio, el Noi el Mut de Ferreries. Per primera vegada la programació s’amplia també a divendres tarda amb una triple proposta: Cia. Ortiga amb l’espectacle de titelles Kumulunimbu (18 h · Plaça Major), l’emissió en directe d’Islàndia (19-20.30 h · Passeig Marítim-c/Verdaguer) i el concert amb el quartet vocal The Hanfris Quartet (20.30 h · Plaça Major). Durant tres dies els espectacles combinen diverses tècniques i es reparteixen en cinc espais escènics del Passeig Marítim de Platja d’Aro, que prenen el nom d’elements marins: Cavallet de Mar, Cranc, Pop, Estrella i Peixet; i com a complement la Plaça Major de la vila -Medusa- situada a tan sols 50 metres de la façana costanera.

Nova gimcana

La segona novetat d’enguany es l’estrena de la gimcana On és en Xalarí? Una proposta que porta el nom de la mascota del turisme familiar del municipi: amb l’ajuda d’un plànol cal buscar-lo dibuixat en una dotzena de petites plaques instal·lades en els punts més emblemàtics de Platja d’Aro. En cadascuna hi ha un codi numèric que cal anotar en el mateix planell i, un cop completades totes, cal lliurar-lo a l’Oficina de Turisme on es rebrà un regal commemoratiu. Amb el pas de les successives edicions el Festival Xalaro ha anat modulant espais, programació i horaris a la recerca de la comoditat del públic assistent i la millora global d’una programació que en quatre edicions ha acollit les actuacions, entre d’altres de Pep Bou, Els Amics de les Arts, Macedònia, Sant Andreu Jazz Band, Brodas Bros, The Gramophone Allstars Big Band, Pep Plaza, Heavy per Xics, Pepa Plana i Toti Toronell, Lax’n’Busto, Cia. Ytuquepintas, Dàmaris Gelabert, Cia. La Tal, The Risas, Orchestra Fireluche, Cia. La Tal, o la Cia. del Centre de Titelles de Lleida.