El Liceu a la Fresca s'expandeix a França, Portugal, Itàlia i Andorra

Arribarà a un total de 300 municipis

El proper 16 de juny a les 22h, 300 municipis d’Espanya (290), França (6), Portugal (2), Itàlia (1) i Andorra (1), retransmetran en directe la nova producció de Manon Lescaut de Puccini a espais públics i a la fresca gràcies a la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa” Endesa. En la seva 4a edició, el projecte Liceu a la Fresca, que forma part de Liceu al Territori, obté un creixement del 81% respecte el 2017 i s’expandeix arribant a nous emplaçaments que avalen el projecte com a model d’èxit que té com a objectiu promoure i potenciar la cultura amb una clara vocació de difondre el gènere operístic i musical a nivell internacional.

Enguany, la Rádio e Televisão de Portugal entra en la retransmissió de Liceu a la Fresca, conjuntament amb Televisió de Catalunya i RTVE, que donarà senyal a dos emplaçaments: Lisboa (Fundació Gulbenkian) i Porto (Largo Amor de Perdiçao) amb els subtítols en portuguès. Televisió de Catalunya retransmetrà a les 270 pantalles de Catalunya, França (Arles, Cotlliure, Morellàs, Perpinyà, Pesillà de la Ribera i Prats de Molló) i Itàlia (Alguer) amb subtítols en català i francès. I per acabar, RTVE proporcionarà la senyal a les 25 pantalles de la resta d’Espanya amb els subtítols en castellà. Una audiència que es veurà multiplicada pels espectadors que veuran l’òpera des de casa a través de qualsevol de les tres cadenes de televisió. El creixement deLiceu a la Fresca aquest 2018 ha estat exponencial, no només millorant els seus resultats en tots els territoris, sinó que en el cas de Barcelona (5 emplaçaments) i Madrid (2 emplaçaments) ha sumat una nova pantalla en ambdues ciutats, després de l’èxit de l’última edició.

Es tracta de la primera vegada que Liceu a la Fresca traspassa fronteres, més enllà d’Espanya i Andorra que són els territoris on es va projectar Il trovatore el 2017, incrementant el creixement un 45% a Catalunya i un 38% a la resta de l’Estat. La major concentració de pantalles es localitza a Catalunya on el projecte ja arriba a 266 municipis (equivalent a gairebé a 1 de cada 3 municipis) incloses, per primera vegada, les 4 capitals de província: Barcelona (5 pantalles), Girona, Lleida i Tarragona. A nivell de comarques, Liceu a la Fresca també se supera assolint un total de 41 comarques, respecte les 38 del 2017. A la resta de l’Estat també hi ha un increment de presència en municipis passant de 16 a 24.

Hores d’ara, s’estima que més de 100.000 persones (equivalent a 305 pantalles) gaudiran el proper dissabte 16 de juny a l’aire lliure i en directe de la producció Manon Lescaut dirigida escènicament per Davide LivermoreDe la totalitat de municipis167 seran els que es sumen per primera vegada a aquesta iniciativa, on destaquen llocs tan emblemàtics com l’Arc de Triomf de Barcelona, la Plaza Mayor de Madrid, l’amfiteatre de la Fundació Gulbenkian de Lisboa, Escaldes-Engordany d’Andorra, la Plaça Gambetta de Perpinyà o Lo Quarter de L’Alguer, entre molts d’altres, seran l’escenari per a apropar l’òpera a la ciutadania.

El projecte compta amb la participació activa de l’Obra Social ”la Caixa”, que ha estat l’encarregada de l’extensió per diverses ciutats del territori espanyol a través de les pantalles dels principals centres CaixaForum, situats a Madrid, Saragossa, Sevilla, Palma i Tarragona.

Liceu a al Fresca compta també amb el suport i la participació d’Endesa, companyia que ha cregut en el projecte des dels seus inicis i que ha ajudat a potenciar la difusió i comunicació del projecte per tot Catalunya.   

A Barcelona, el projecte compta amb una nova pantalla, arribant a cinc el número d’emplaçaments on els barcelonins/es podran gaudir de l’òpera de Puccini. El Palau Robert torna a adherir-se al projecte, mentre que la Plaça Salvador Seguí i el Centre Cívic Sant Martí mantenen la seva confiança al projecte. Després de l’èxit de l’edició de 2017, l’Ajuntament de Barcelona aposta un any més per sumar-se al Liceu a la Fresca i torna a implantar una pantalla a la Plaça Major de Nou Barris, que podrà acollir gairebé 1.000 persones i que s’emmarca dins dels actes de l’Any del Comerç i la Cultura, una iniciativa que pretén implicar el comerç de proximitat en la dinamització cultural de la ciutat, a fi de garantir la diversitat i la cohesió social.

Liceu a la Fresca és un projecte que s’emmarca dins de Liceu al Territori, iniciat el 2015, amb la finalitat d’apropar el gènere operístic a la societat mitjançant xerrades amenes i accessibles que es desenvolupen de forma gratuïta pels municipis de Catalunya. Aquesta temporada, més de 4.150 persones de fora de Barcelona han vingut al Teatre per gaudir d’una experiència total com és l’òpera (un 32,8% més que la temporada passada) gràcies a aquestes conferències que s’han impartit a més de 100 poblacions. Liceu al Territori treballa per trencar barreres mentals i desprendre el públic d’idees preconcebudes sobre el gènere operístic.

Televisió de Catalunya, Televisión Española i Rádio e Televisão de Portugal col·laboren en aquesta coproducció que cedirà el senyal als 300 municipis. A més, el canal 33 emetrà aquella mateixa nit un programa especial amb la retransmissió de Manon Lescaut des de l’espai habilitat a l’Arc de Triomf de Barcelona (Passeig Lluís Companys), com ja es va fer en l’emissió de la temporada passada i presentat, aquest cop, per Carolina Rosich i Toni Puntí. Al mateix temps, La2 ho farà amb el senyal cap a tot l’Estat a través de un programa especial, des de la Plaza Mayor de Madrid i amb la presentació d’Eva Sandoval de Radio Clásica. Ambdues cadenes de televisió mantenen una relació d’anys amb el Gran Teatre del Liceu, amb els respectius convenis que promouen la difusió de la cultura musical i operística, especialment en programes de televisió i ràdio amb contingut cultural. 

La gravació és una coproducció del Gran Teatre del Liceu amb la productora Jack Fébus i es realitzarà amb 6 càmeres, totes ubicades a la sala del Teatre. La realització de l’òpera es distribueix via satèl·lit als mitjans televisius que posteriorment es personalitzen el senyal i l’emeten pel canal domèstic, gràcies a un recent acord que el Liceu ha firmat amb Hispasat. L'obra serà post produïda tant a nivell de vídeo com de so per a la seva posterior presentació i venda a nivell internacional. El Liceu continua apostant per consolidar i fer créixer el seu projecte audiovisual a través de retransmissions en directe, no només en el cas de Liceu a la Fresca sinó internacionalment, amb dos retransmissions al cinema per temporada, una forma d’apropar l’òpera i el Liceu arreu del món.

Nova producció de Manon Lescaut

Una de les òperes més populars de Giacomo PucciniManon Lescaut, serà l’altra de les novetats del Liceu a la Fresca d’enguany. Aquesta nova producció del Gran Teatre del Liceu, el Teatro di San Carlo de Nàpols i el Palau de les Arts Reina Sofía de València arriba de la mà del director d’escena i escenògraf italià Davide Livermore, que ens trasllada a l’emblemàtica Ellis Island, lloc d’entrada d’immigrants a finals del segle XIX i on actualment s’aixeca l’Estàtua de la Llibertat a Nova York. Una illa que fa de punt de partida per a la història de l’ascensió i caiguda de la cortesana Manon i el seu estimat Des Grieux.