Blanes restaura una casa dissenyada pel deixeble de Gaudí

Els treballs han costat prop de 60.000 euros

Blanes ha finalitzat els treballs de restauració de la Casa Saladrigas després d'un any de treballs per tal de resoldre petites patologies detectades en diversos punts exteriors. S’han reparat els balcons ceràmics i les baranes de ferro forjat, en uns treballs que han significat un cost de 54.797’10 euros, comptant amb dos ajuts econòmics.

D’una banda, 26.218’36 euros s’han aportat a través del programa específic de cooperació municipal de la Diputació de Girona del Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC). De l’altra, hi ha hagut una subvenció per a la restauració i conservació d’immobles d’interès patrimonial de l’Àrea de Cultura, Tecnologia, Esports i Benestar (Monuments) de la Diputació de Girona. Amb un import de 13.700 euros.

Un edifici dissenyat per un deixeble d’Antoni Gaudí

L’emblemàtic edifici està situat al nucli històric, a la cruïlla de tres carrers: Passeig de la Mestrança (davant del mar), Roig i Raventós i Esperança, on hi donen sengles façanes. És de planta rectangular i consta de tres pisos i golfes. Va ser projectada l’any 1925 per l’arquitecte Isidre Puig Boada, deixeble d’Antoni Gaudí, i entre els anys 2001 i 2003 va ser reformada integralment.

L’abril del 2003 es va inaugurada com a Sala d’Exposicions Municipal, ús principal que continua tenint. Durant l’anterior mandat, del 2011 al 2015, es va traslladar la ubicació de l’Àrea de Cultura i Festes, que ara hi té la seva seu. A banda de sala d’exposicions, ocasionalment s’hi fan trobades i congressos extraordinaris, així com excepcionalment casaments civils.

Casa Saladrigas està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Local, atesos els seus elements d’interès històric, arquitectònic i artístic. Es tracta d’una construcció molt apreciada pels blanencs i blanenques, amb destacats elements tant al seu exterior com al seu interior. A banda dels treballats sostres o la barana de fusta que dóna accés a les diferents plantes, crida especialment l’atenció un impressionant vitrall situat al costat de les escales, que reprodueix les fonts i el Palau de Montjuïc.

Rehabilitació d’elements externs d’embelliment en dos balcons

La rehabilitació ha intervingut en els dos balcons que fan sengles cantonades a la primera planta, on hi ha elements de ceràmica molt treballada amb diverses figures, a banda de les baranes de ferro forjat. Les patologies que s’hi van detectar es centraven especialment en la ceràmica, que presentava zones amb esquerdes importants, i inclús algunes peces en moviment que amenaçaven de deteriorar-se encara més s’hi no s’hi actuava.

Els treballs de reparació de la ceràmica han inclòs el desmuntatge de bona part de la primera filera de peces, la restauració a taller, la consolidació de fragments trencats i el posterior muntatge, prèvia col·locació d’una malla d’ancoratge a l’estructura del balcó un cop va estar sanejada i reparada. També s’ha realitzat la impermeabilització i pavimentació dels balcons, així com el sanejament i pintura d’acabat de les baranes.

Tots els treballs els ha dut a terme l’empresa especialitzada Rehabilit S.A. La primera acció que es va fer a finals del 2016 va ser instal·lar una xarxa de protecció per evitar riscos de despreniments. Prèviament, la primera acció que s’hi va fer va ser la instal·lació d’una xarxa de protecció per evitar riscos innecessaris.