Els treballadors de l'Estat a Girona reclamen millores salarials i més plantilla

Asseguren que ara mateix són la meitat d'empleats que fa sis anys

Entre 150 i 200 euros nets al mes. Aquest és l'increment que esperen els treballadors de l'Administració General de l'Estat, després del pacte al que van arribar fa tres mesos amb el govern del Partit Popular. Un pacte que es va veure reflectit al BOE el 26 de març, però que encara no s'ha aplicat. Un dels motius ha estat el canvi de govern, i el fet que encara no s'hagin aprovat els Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). "El que pretenem amb aquestes protestes és fer pressió per assegurar-nos que compliran", adverteix el portaveu de la UGT de treballadors de l'AGE a Girona, José Antonio Higuero.

L'acord entre l'Estat i els sindicats contempla una pujada del sou els tres propers anys. En concret, aquest 2018 ha d'incrementar-se un mínim d'un 1,75% i amb caràcter retroactiu des del gener. La responsable del sector de l'AGE del sindicat CSIF, Magda González, lamenta que molts treballadors comptaven amb aquesta millora a finals de mes i "no serà així". A més, González recorda que un dels aspectes més importants és el sou mínim per a tots els treballadors.

En aquest sentit, demana que els empleats de l'AGE a Girona cobrin al menys 1.200 euros bruts. "Ara mateix hi ha molta gent que no arriba a aquesta quantitat. És una vergonya", exclama. González denuncia que "se'ls ha retallat molt" i de moment no han recuperat les condicions que tenien anteriorment. "Abans ser funcionari era un luxe, ara és una feina molt precària", assenyala.

Sou a banda, els treballadors també han exigit un augment de la plantilla. Segons els sindicats, ara mateix a les comarques de Girona hi ha uns 700 treballadors de l'AGE, quan abans n'hi havia més del doble. Això ha fet que en moltes ocasions hi hagi problemes quan sorgeixen "inconvenients sobrevinguts"

González ha explicat el cas de Puigcerdà on, assegura, només hi ha una persona a la tresoreria de l'oficina de la Seguretat Social. "Si aquest treballador es posa de baixa, o marxa de vacances què fem?", es pregunta la funcionària.

Per això han reclamat un "increment urgent" del nombre de treballadors de l'AGE. "Cal que obrin un concurs d'oposició, perquè la feina és la mateixa o més que la que teníem abans, i som la meitat de personal", destaca.

Aquesta reclamació s'ha fet aquest dijous al migdia al davant de la Subdelegació del govern espanyol a Girona, i hi han participat una vintena de funcionaris. Està previst que es repeteixi en altres punts de l'Estat els propers dies.

Equiparació salarial

Un altre dels punts que reclamen és l'equiparació salarial respecte als treballadors de la Generalitat. Els sindicats que els representen asseguren que, com passa en els cossos policials, cobren menys que els que depenen del govern català. "Fem la mateixa feina, doncs volem cobrar el mateix sou", diu Higuero.

Els treballadors de l'AGE inclouen els que estan a l'Agència Tributària, a Justícia – jutges, fiscals i secretaris judicials a banda -, a AENA i a l'Administració Central.

A Justícia un 60% d'interinatge

Un dels col·lectius més afectats per la falta d'oposicions és el de justícia. De fet, asseguren que 4.500 dels 8.000 treballadors de Catalunya són interins. Aquí no es poden comptar els fiscals, els secretaris judicials i ni els jutges que depenen del Ministeri. Un percentatge que, asseguren, s'enfila fins el 80% en el cas de les comarques de Girona.

Per això reclamen que es convoquin places i que tinguin en compte els mèrits. "És una manera d'assegurar una estabilitat a una persona que sempre està pendent de la seva plaça. Hi ha molta gent que s'ha jubilat sent interí tota la vida", ha lamentat González.