Absolen els amos d'un pub de Platja d'Aro que s'enfrontaven a una pena de presó per soroll

Els veïns denunciants reclamaven una indemnització de 40.000 euros

Els dos propietaris d'un pub situat al carrer Costa Brava de Platja d'Aro es van asseure al banc dels acusats del Jutjat Penal 2 de de Girona. La fiscalia i l'acusació particular demanaven que els condemnessin a 2 anys de presó per un delicte contra el medi ambient per contaminació acústica. Sostenien que, arran de la denúncia d'uns veïns, el maig del 2014 la Policia Local va fer diverses mesures amb un sonòmetre que van determinar que l'establiment superava els decibels permesos.


En concret, les lectures recollien que de matinada, i a dins del domicili, s'arribava als 41,5 decibels, quan l'ordenança municipal que regula el soroll i les vibracions fixa un màxim de 30 decibels entre les deu de la nit i les vuit del matí.

La sentència, però, sosté que aquestes lectures no es poden tenir en compte perquè no es van prendre correctament. "Les mesures no es van ajustar a la normativa aplicable", argumenta la magistrada que detalla que "no consta" que es respectessin les posicions de mesura, les calibracions necessàries ni que es fessin els càlculs per corregir el so "residual o de fons".

A més, la sentència també recull que una empresa especialitzada, contractada pels acusats, va fer proves similars el març del 2016 i cap de les lectures va concloure que se superessin els límits fixats per l'ordenança.

La resolució judicial també exposa que al judici van declarar diversos veïns, alguns d'ells que viuen immediatament a sobre del local mentre que els denunciants estan a un segon, i tots ells van negar que hi hagués hagut problemes per sorolls o que el volum de la música els impedís dormir.

Els denunciants també reclamaven una indemnització de 40.000 euros per perjudicis i danys morals, una petició de la magistrada també desestima. Tot i que al judici van assegurar que havien patit problemes de salut provocats pel soroll, la sentència exposa que aquestes afirmacions no s'han provat.

"No s'ha acreditat que des del pub es provoquessin immissions acústiques al domicili dels denunciant d'intensitat superior a l'autoritzada reglamentàriament, ni que a causa d'aquestes immissions els querellants patissin problemes de salut", conclou la magistrada a l'hora d'absoldre els processats.

El secretari general de la patronal de l'oci nocturn Fecasarm, l'advocat Joaquim Boadas, assegura que aquest cas és un "clar abús de dret" perquè els querellats van fer servir la via judicial "com a represàlia cap als empresaris" perquè es van negar a pagar unes obres de la terrassa dels veïns. "Casualment la querella es va presentar després que els germans acusats es neguessin a pagar aquesta obra no autoritzada per la comunitat", sosté Boadas.

La Fecasarm també es pregunta què hauria passat si els empresaris no haguessin pogut contractar una empresa especialitzada per fer una contra pericial i invalidar les mesures que va fer la Policia Local. "Ara possiblement tindríem dos innocents injustament condemnats a una pena de presó, cosa que considerem inacceptable", conclou Boadas.

La sentència no és ferma i es pot recórrer.