Les comarques gironines en alerta avui per intensitat de la pluja

Només el Baix Empordà no registrarà incidents

El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha emès un avís per avui alertant de la intensitat de la pluja que pot caure al llarg de la tarda d'avui (entre les dotze i les sis) a les comarques del Ripollès, Garrotxa, Pla de l'Estany, Alt Empordà, Gironès i Selva.

Els xàfecs poden registrar fins a trenta litres per metre quadrat en tant sols mitja hora. La comarca del Baix Empordà és l'única que queda fora de l'alerta la qual afectarà la pràctica totalitat del país. Amb tot, les zones amb més probabilitat de patir les tempestes són les de la Catalunya Central.

Gota freda

Les precipitacions d'avui es coneixen com el fenomen de la "gota freda". No totes les gotes fredes provoques inundacions, ni totes les inundacions estan provocades per les gotes fredes. Però si totes les condicions són favorables, les pluges intenses estan garantides.

Els ingredients pels aiguats intensos són:

  • - Ubicació de la bossa d'aire fred en un punt concret, on sigui capaç de carregar aigua del Mediterrani, humit i càlid.
  • - Que el vent antihorari de les pertorbacions enviï tota aquesta humitat cap a la costa.
  • - L'efecte llançadora de les muntanyes del litoral i prelitoral.

Les muntanyes costaneres, tant de Catalunya com del País Valencià, afavoreixen l'ascens de l'aire humit que prové del mar. L'aire humit que puja es troba amb l'embossament d'aire fred que permet l'explosió de les grans nuvolades, de fins a 12 o 14 quilòmetres d'alçada, capaces de descarregar grans quantitats de pluja. A més, aquestes tempestes són extremadament perilloses perquè es retroalimenten. Només tallant el flux de vent humit es talla la nuvolada i les precipitacions.