800 persones fan una marxa per reclamar la construcció d'un nou institut-escola a Verges

Asseguren que la situació és "insostenible"

Prop de 800 persones entre pares i alumnes de l'Institut-escola de Verges (Baix Empordà) han fet una marxa per reclamar la construcció d'un nou centre. Asseguren que l'actual està "massificat" i recorden que les classes de Secundària s'imparteixen en barracons situats a 700 metres de l'escola, i separats per la carretera principal que creua la localitat. La portaveu de l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA) de Verges, Diana Canals, diu que la situació és "insostenible" i recorda que fa més de vuit anys que esperen que Ensenyament els doni una resposta. "Els lavabos s'inunden constantment i els passadissos s'han hagut d'habilitat com a aules. És un desastre i no tenim cap calendari per a la construcció del nou centre", lamenta Canals. La marxa s'ha fet coincidint amb la Festa del Drac que els alumnes i pares de l'escola-Institut de Verges celebren cada any.
Les principals demandes tenen a veure d'una banda amb la manca d'espai, després de la crescuda d'un 20% d'alumnes els últims anys, i de l'altra en relació a la "inseguretat" que ofereixen les instal·lacions. En aquest sentit, Canals explica que el fet que la carretera divideixi el centre resulta un "gran obstacle" ja que "complica la tasca pedagògica i afecta directament l'equip administratiu, el docent i els alumnes". "És evident que el de Verges no és un centre integrat com es diu", lamenta Canals.

La presidenta de l'AFA recorda que "només hi ha un equip directiu", que es veu obligat a desplaçar-se 700 metres cada cop que ha de fer classe a Secundària. "Els professors estan farts. No pot ser que continuem en aquesta situació". El creixement d'alumnes ha estat "constant" els últims anys, i és que el de Verges és el centre de referència d'onze poblacions del Baix Empordà.

El problema afecta també l'Ajuntament que ha hagut d'adequar dos pisos – que inicialment s'havien de destinar a habitatge social – com a aules. "No solucionem res si no es fa un pas endavant per tenir un nou centre", reclama Canals.

Una promesa incomplerta

Des de l'AFA denuncien que fa vuit anys "se'ls va fer una promesa" que ara no es compleix. "Ens van dir que si passàvem a ser institut-escola ens farien un centre nou en deu anys. N'han passat vuit i cada cop estem pitjor", ha etzibat Diana Canals.

Ara per ara, l'únic compromís que ha pres la Generalitat és que a finals d'any es traurà a licitació el projecte. Aquest seria, tot just, el primer pas per a la construcció del nou centre, però Canals recorda que els terminis abans de veure el nou institut-escola "són molt llargs".

Des de l'AFA deixen clar que "seguiran protestant" i demanant que "es compleixi el tracte". "Fins ara hem estat callats i amb molt bona voluntat, però hem vist que tothom ens passa per davant i no entenem per què", ha conclòs Canals.