Palamós (Baix Empordà) ja ho té tot a punt per a la celebració de la 5a edició de la Fira de la Gamba que tindrà lloc dissabte dia 9 de juny amb l'objectiu, un any més, d'incentivar el coneixement d’aquest producte estrella del municipi, les diverses formes de cuinar-la i, sobretot, fomentar la seva qualitat certificada mitjançant la Marca de Garantia Gamba de Palamós.
L'activitat es podrà visitar ininterrompudament d’11 i fins a les 22 hores a la llotja del port palamosí, i té com a objectiu incentivar el coneixement del producte estrella del municipi, les diverses formes de cuinar-la i, sobretot, fomentar la seva qualitat certificada mitjançant la Marca de Garantia Gamba de Palamós, que assegura l'origen del producte i el seu màxim nivell de qualitat, frescor i sabor.
Pel que fa estrictament a la mostra, de caràcter monotemàtic, aquesta compta amb la participació d’empreses certificades amb la Marca de Garantia, dels elaboradors de productes que tenen com a ingredient principal la Gamba de Palamós i amb distribuïdors i peixaters especialitzats en la seva comercialització.
Durant la Fira es podran tastar degustacions elaborades amb gamba pels establiments participants -entre restaurants i tavernes-, i comprar gamba fresca. Activitats que es complementaran amb visites guiades a les barques de pesca del port de Palamós, o les demostracions de cuina amb gamba de Palamós que es duran a terme a l'Espai del Peix.
Jornada tècnica-científica
La V Jornada tècnica sobre la Gamba de Palamós serà l'altra de les activitats rellevants que es durà a terme aquest mes de juny i que tindrà la Gamba de Palamós com a protagonista.
Inscripcions a la Jornada tècnica
Les persones interessades a poder assistir a la V Jornada tècnica sobre la Gamba de Palamós, amb accés gratuït, cal que facin prèviament la seva inscripció mitjançant el formulari que ha previst l'organització
Aquesta proposta de caràcter científic es realitzarà de 9.30 a 13 h, a la sala d'actes de la Casa del Mar (plaça de La Catifa, 3) i permetrà aglutinar al voltant d'una taula a científics, pescadors, administració i agents socials del territori per debatre sobre la gestió d’aquest recurs de gran valor econòmic, social i cultural per a la Costa Brava.
En aquesta ocasió la jornada debatrà a l’entorn de la consolidació del coneixement científic sobre la gamba vermella (Aristeus antennatus) i la seva aplicació en la gestió de la pesquera. També presentarà les noves línies d’investigació obertes, com ara la connectivitat, la deriva larvària o el perfil genètic dels estocs. L’objectiu és el de poder aportar noves dades, idees i eines que permetin millorar la gestió del recurs, amb la mirada posada en la totalitat del litoral català.
Pla de gestió de la gamba, pioner a la Mediterrània
La Confraria de Pescadors de Palamós va posar en pràctica el 2013 un pla de gestió, pioner a la Mediterrània, per millorar la pesquera de gamba vermella en els seus caladors.
Aquest exemple de co-gestió pesquera, on l'àmbit científic participa directament amb el sector, s’està convertint en un model per a altres ports, i degut als seus bons resultats obtinguts el Ministeri d’Agricultura i Pesca ha prorrogat cinc anys més els ajuts per a la seva realització al port palamosí, aplicant totes aquelles mesures que permeten la sostenibilitat de la pesca de la gamba.