Surt en llibertat l'investigat pel tall a les vies del TAV a Girona

Els Mossos d'Esquadra dispersen a empentes els manifestants que li donen suport

El jutjat ha deixat en llibertat l'activista investigat per tallar les vies del TAV a Girona durant la vaga del 8-N. El jove, Emanuel Donoso, s'ha acollit al seu dret a no declarar davant la jutgessa, que li manté els càrrecs per coaccions i desordres públics.

Un cop ja al carrer, i després de rebre el suport de la cinquantena de manifestants que l'han anat a esperar, Donoso ha reiterat que no reconeix el tribunal que l'ha encausat, ha denunciat que se l'ha imputat "en base a l'existència de fitxers policials" i ha reiterat que "la desobediència" és "l'única via" per fer efectiva la República.

El seu advocat, Benet Salellas, ja ha avançat que en els propers dies demanaran que s'arxivi la causa. A primera hora del matí, després de conèixer la detenció, el CDR ha convocat una primera protesta davant la comissaria de Vistalegre. Aquí, els Mossos d'Esquadra han dispersat a empentes els manifestants que s'hi havien aplegat.

Els Mossos d'Esquadra han detingut aquesta matinada el jove, que té 26 anys, per dur-lo a declarar davant del jutjat. Ho han fet després que no s'hi presentés en dues ocasions, i que la jutgessa d'Instrucció 4 de Girona dictés una ordre d'arrest contra ell.

A les nou del matí, el CDR ha convocat una concentració de suport davant la comissaria de Vistalegre, on el jove havia passat la nit a les garjoles. Aleshores, però, Donoso ja no hi era, perquè a les vuit la policia l'ha traslladat fins als jutjats. Aquí, els Mossos d'Esquadra han dispersat la cinquantena de manifestants a empentes.

Llavors, els concentrats han iniciat una marxa fins als jutjats de Girona. Portaven una pancarta on s'hi llegia el lema 'Jo també vaig tallar les vies per la República. Absolució imputat VG 8-N Girona'. Els Mossos d'Esquadra, que han desplaçat efectius tant de la brigada mòbil com dels ARRO, han blindat l'accés a l'edifici, on s'hi havien fet pintades i graffitis amb les frases 'Jo també soc CDR' o '8-N Ema absolució'.

Al davant dels jutjats, els manifestants han protestat contra la detenció del jove activista. Amb un megàfon, han cridat consignes contra els Mossos d'Esquadra i crits com "Si ens toquen a l'Ema, ens toquen a totes!" i n'han reclamat l'absolució.

"Repressió quirúrgica"

El jove activista imputat ha passat davant la jutgessa poc després de les deu del matí (perquè la titular d'instrucció 4 encara no havia arribat a l'edifici). Poc després, Emanuel Donoso ha quedat lliure i ha sortit de l'edifici en companyia del seu advocat, Benet Salellas, per la porta de l'aparcament (que dona a la part posterior dels jutjats).

Allà l'esperaven la cinquantena de manifestants convocats pel CDR i la seva mare, que l'han abraçat i li han donat suport. Donoso ha dit que s'ha acollit al seu dret a no declarar perquè no reconeix el tribunal ni tampoc "que les mobilitzacions històriques de la vaga del 8-N puguin ser delicte".

L'activista ha reiterat que se l'ha imputat en base "a fitxers policials" que han servit per posar-lo "a la diana". Aquí, ha recordat que aquell 8 de novembre, hi va haver fins a 10.000 persones que van tallar les vies del TAV a Girona. "Si estic imputat és perquè aquests fitxers es fan servir per tirar endavant una repressió quirúrgica contra activistes de la ciutat", ha dit Emanuel Donoso.

Per últim, el jove ha explicat que "la desobediència" ha estat l'única via per seguir avançant cap a la República. I que ell seguirà exercint-la. El seu advocat, Benet Salellas, ja ha avançat que en els propers dies demanaran que s'arxivi la causa que s'ha obert contra Donoso per desordres públics i coaccions.

"Pensem que manifestar-se en el context d'una vaga general i de país com la del 8 de novembre no pot ser considerat delicte; és un dret fonamental, i això ho posarem per escrit perquè tant la fiscalia com la jutgessa d'instrucció es pronunciïn".