Jocs de rol per conscienciar els joves sobre el consum responsable en les nits de festa

Un miler d'alumnes d'ESO de la Selva hi participaran

L’Oficina Jove de la Selva del Consell Comarcal realitza una activitat dinàmica per promoure el consum responsable d’alcohol i drogues entre les persones joves durant el mes de maig i juny. Prop d’un miler d’alumnes de 4t d’ESO de la comarca de la Selva participen en aquesta activitat que s’està duent a terme als instituts de Santa Coloma de Farners, Hostalric i Tossa de Mar i als espais joves de Breda i Riudellots de la Selva.

L’activitat té una duració de 90 minuts i, entre altres materials utilitzats, l’Oficina Jove disposa de l’exposició Divendres febre nit, realitzada pel Programa de Promoció i Desenvolupament Social (PDS), amb la col•laboració del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, l’Agència de Salut Pública de Catalunya i l’Obra Social de la Caixa.

L’objectiu general de l’activitat és la reflexió crítica sobre les conductes de risc associades a les nits de festa ara que s’acosta l’època de festes majors. Així, tal com han explicat els mateixos tècnics de joventut de l’ens comarcal, l’activitat es divideix en dues parts: en la primera part, les persones joves comenten a través d’imatges la manera com viuen les nits de festa, estimulant d’aquesta manera la reflexió crítica sobre algunes conductes; la segona es desenvolupa a través d’un joc de rol, gràcies a l’exposició Divendres febre nit, que exposa una sèrie de situacions i vivències nocturnes en què els joves poden escollir de quina manera actuaran. Segons la decisió que prenen, les conseqüències i el final de la nit de festa acaben d’una manera o d’una altra.

Finalment s’obre una espai de reflexió on es parla sobre mites al voltant de l’alcohol i de les drogues utilitzant diversos recursos audiovisuals i deixant espai al diàleg per crear debat entre les persones participants i afavorir la presa de consciència de les actituds que cadascú té amb relació als consums.

El conseller de Joventut, Joan Antoni Hervias, ha destacat la importància que des de l’Oficina Jove de la Selva es posin en marxa iniciatives com aquesta. En aquest sentit, Hervias ha assegurat que “aquesta activitat permet reflexionar als i les joves sobre les nits de festa i les conductes de risc (abús d’alcohol, drogues, relacions sexuals, etc.) i sobre quines alternatives tenen per gaudir de la nit sense comprometre la salut pròpia o la dels altres”.