4.000 alumnes gironins aprenen sobre els perills del tabac de la mà de l'Oncolliga

El programa es va cloure ahir a l'Auditori de Girona

Un total de 3.994 alumnes de primer d’ESO de les comarques gironines han assistit durant aquest curs acadèmic a les xerrades que la Fundació Oncolliga Girona ofereix cada any als instituts dins del programa “No et fumis la salut” amb l’objectiu d’alertar els joves sobre els riscos que comporta el consum de tabac. La dada es va donar a conèixer ahir, coincidint amb l’acte de cloenda del programa, que s’ha celebrat a l’Auditori de Girona amb l’assistència de 409 alumnes d’instituts de Girona i Salt.

La cloenda se celebra cada any en dates pròximes a la commemoració del Dia Mundial Sense Tabac (31 de maig) i es converteix en una festa en la qual es posen en comú les campanyes antitabac dissenyades pels propis alumnes i es fa el lliurement de certificats i obsequis als guanyadors. Aquest any han assistit a l’acte alumnes provinents dels INS Maristes, Bell·lloc i Vedruna de Girona; i Salvador Espriu, Vilagran i Pompeu Fabra de Salt. Durant l’acte, conduït per l’actor i director de teatre Martí Peraferrer, s’han pogut veure els espectacles musicals preparats per alumnes d'alguns dels centres.

El consum de tabac entre els joves disminueix

Segons dades fetes públiques ahir per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, el consum diari de tabac en escolars de 14 a 18 anys es va reduir a la meitat entre 2004 i 2016, passant d’una prevalença d’aproximadament el 20% a una del 9,2%. De fet, el consum de tabac entre els alumnes de secundària d’entre 14 i 18 anys va arribar als seus valors més baixos al 2016.

Tot i això, el tabac continua essent, juntament amb l’alcohol, la droga més consumida pels joves del nostre país. Una dada alarmant és que l’edat d’inici al consum de tabac cada cop és més primerenca. Alguns estudis assenyalen l’entrada als instituts, com un dels factors de risc per iniciar el contacte amb drogues. És per aquesta raó que el programa de prevenció de l’Oncolliga es dirigeix als nois i noies de 1r d’ESO.

El programa “No et fumis la salut” es va posar en marxa l’any 1999 i des d’aleshores s’ha anat introduint en bona part dels centres d’educació secundària de la demarcació de Girona. La directora del programa, Eulàlia Romera, valora molt positivament la implantació d’aquesta proposta educativa, que en aquest curs 2017-2018 ha estat seguida per un total de 3.994 alumnes de 50 centres gironins.

El programa inclou sessions informatives a l’aula sobre els riscos del tabac. “Els adolescents se senten fortament motivats a experimentar alguns hàbits reservats als adults, i és una etapa en la qual el grup d'amistats influeix molt en els patrons de conducta”, explica Romera, que afegeix que amb el programa “No et fumis la salut” el que és pretén és precisament “donar-los eines perquè se sentin capaços de rebutjar el tabac, i així descobrir la seva autonomia i autoestima, que siguin conscients de la seva responsabilitat en la presa de decisions i que sàpiguen relacionar-se amb els altres sense deixar-se influir per la pressió del grup o la publicitat”.

Sota el lema “Fem la nostra campanya” es convida també als joves que han assistit a les xerrades a que elaborin una campanya contra el consum de tabac. Aquesta activitat consisteix en la creació de cartells, postals comercials, vinyetes còmiques, auques, etc, així com en la redacció de cartes, SMS, poemes, contes i lletres de cançó, dirigides a persones fumadores suggerint-los que abandonin l’hàbit de fumar.

La finalitat de la campanya és proporcionar un moment més de reflexió. Els joves tenen l'oportunitat de transmetre la seva opinió sobre l’hàbit de fumar, incidint directament en el centre docent, en la família i en la població en general.