Castelló d'Empúries aprovarà un codi de conducta pels alts càrrecs

Es publicaran els regals rebuts, viatges, àpats i despeses a càrrec d'altres

L’Ajuntament de Castelló d’Empúries sotmetrà a aprovació del proper Ple municipal el Codi de Conducta dels Alts càrrecs i haurà de comptar amb l’adhesió individual de tots els regidors.

Aquest Codi s'emmarca en l'establiment d'un nou marc jurídic on la transparència esdevé un dels eixos clau per l'apropament entre les institucions i la ciutadania. Sorgeix en compliment del mandat legal previst a la Llei 19/2014, de 29 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern (LTC). L'article 55 de la LTC determina els principis ètics i les regles de conducta que han de regir l’actuació dels alts càrrecs, i estableix que els ens locals han d'elaborar un Codi de conducta de llurs alts càrrecs que concreti i desenvolupi aquests principis d’actuació, n'estableixi d'altres addicionals, si s'escau, i determini les conseqüències d'incomplir-los, sense perjudici del regim sancionador establert per la mateixa Llei.

És un instrument que recull tot un seguit de valors i principis ètics, així com unes normes de conducta, que han de regir les actuacions de les persones al qual va destinat, amb la finalitat de reforçar la confiança dels ciutadans en la gestió pública, prevenir determinades pràctiques, garantir que les persones destinatàries adoptin un comportament correcte, professional, eficaç i transparent, i establir les responsabilitats que se’n puguin derivar del seu incompliment. Per tal de contribuir a consolidar una ètica pública, el model de codi de conducta proposa un seguit de valors i normes de conducta als alts càrrecs, que es consideren estàndards.

Aquest codi afecta als membres de la corporació, en la seva condició de representants electes; als titulars d’òrgans superiors i directius, segons la definició de la normativa en matèria de règim local; als titulars o membres dels òrgans de govern i càrrecs directius dels organismes autònoms, entitats públiques empresarials locals i societats mercantils locals amb capital social íntegrament públic i finalment al personal eventual

Aquest codi té com a conseqüència la publicació directa, en el portal de transparència, d’un seguit d’elements, tals com un llistat dels regals de cortesia que s’hagin acceptat, les invitacions a esdeveniments o àpats, els viatges o desplaçaments, les despeses dels quals vagin a càrrec d’altri. També es fa pública l’agenda de l’alcalde amb les entrevistes, reunions o similars.

Els compromisos generals que adquireixen els membres que el subscriguin són:

  • Exercir les funcions encomanades amb objectivitat i veracitat. No difondre falsedats ni utilitzar-ne com a fonament de la pròpia actuació.
  • Formular, a l’inici del mandat i/o del nomenament, la declaració de béns i drets patrimonials i de les activitats que es desenvolupen en el moment del nomenament. Aquesta declaració s’ha d’actualitzar en qualsevol moment del mandat sempre que variïn les circumstàncies o els fets, així com a la finalització o cessament del mandat. Aquest compromís s’entén sens perjudici del compliment de les obligacions establertes en matèria d’incompatibilitats.
  • Estar al corrent de pagament de les seves obligacions tributàries i fiscals amb l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, malgrat siguin deures que es circumscriuen a  l’àmbit personal i/o professional.

Un cop aprovat el codi estarà publicat al Portal de Transparència de l’Ajuntament