Mig miler de metges debatran a Girona sobre l'arteriosclerosis

El 31è congrès tindrà lloc a l'Auditori

La Sociedad Española de Arteriosclerosis (SEA) ha triat Girona per celebrar l'edició número 31 del seu Congrés anual. Durant tres dies (del dimecres 30 de maig al divendres 1 de juny), uns 500 professionals de la medicina (d'alguna de les especialitats mèdiques que aborden el tractament de les dislipèmies i el risc cardiovascular) analitzaran a l'Auditori les novetats en la prevenció, diagnòstic i abordatge de l'arteriosclerosi, una patologia d'alta prevalença (es calcula que gairebé la meitat de les defuncions que es produeixen cada any a Espanya estan relacionats amb l'arteriosclerosi; amb l'agreujant que és una malaltia infradiagnosticada perquè no produeix simptomatologia).

Tres dècades d'evolució

Els presidents del comitè organitzador i científic del congrés (Cristina Soler i Xavier Pintó) destaquen que el llarg recorregut d'aquesta trobada professional ha anat en paral·lel als avenços en el camp de l'arteriosclerosi, “tant des del punt de vista de l'origen i dels mecanismes implicats en la seva aparició, com de les tècniques diagnòstiques i de tractament”, apunta el Dr. Pintó, president del comitè científic del 31 Congrés i president també de la Sociedad Española de Arteriosclerosis.

Per la seva banda, la Dra. Soler, assenyala que, tot i que entre la població general encara circulen alguns tòpics i malentesos sobre la malaltia, sí hi ha hagut importants avenços durant aquestes tres dècades. “L'arteriosclerosi i els seus factors de risc ja comencen a ser reconeguts entre la població, en la qual han calat missatges, presents fins i tot en anuncis, que parlen de mantenir el colesterol per sota de 200”, explica, per afegir que “el fet que el colesterol i altres factors de risc cardiovascular, com per exemple l'obesitat, siguin ara notícia facilita el treball posterior dels professionals de la salut quan insistim en el seu control i en la millora d'hàbits”.

La dieta mediterrània

Precisament un dels hàbits més relacionats amb la prevenció de l’arteriosclerosi, l'alimentació, està present en diversos dels continguts científics de la trobada. És el cas de la conferència inaugural (dimecres 30, 18h) “La Dieta Mediterrània en l'era de l'alimentació disruptiva”, que impartirà el Dr. Francisco Pérez Jiménez (catedràtic de la Universitat de Còrdova). El Dr. Pintó recorda que “l'estudi Predimed ha demostrat la capacitat de la dieta mediterrània per prevenir la malaltia cardiovascular, la diabetis i el càncer”. I, malgrat que és la pauta alimentària pròpia del nostre entorn, la Dra. Soler afirma que “l'abundància en l'alimentació, amb escàs control sobre les quantitats i els tipus d'aliments” pròpia de les societats occidentals està en l'origen “dels defectes metabòlics que ens han portat a alts nivells d'obesitat i, en conseqüència, a colesterol elevat i problemes d'hipertensió arterial, entre d’altres”. Tots dos insisteixen en la necessitat d'educar des d'edats primerenques en hàbits higiènics i dietètics, como una alimentació equilibrada i exercici físic, “ja que resulten una de les maneres més cost-efectives d'evitar malalties cardiovasculars”.  

Tractaments

Un altre dels temes que es repeteixen en la trobada és la genètica: “Si bé són els gens els que determinen en major mesurada el futur de les nostres artèries, en la majoria de les persones aquesta predisposició pot modular-se a través de l'adopció d'hàbits saludables”, explica Xavier Pintó. També assegura que “estem avançant ràpid en el coneixement dels polimorfismes genètics que influeixen en el risc cardiovascular, i en funció d'ells es podran adaptar els estils de vida i els tractaments farmacològics de forma individualitzada”.

Quant a les novetats terapèutiques, Cristina Soler destaca la participació de l'eminent expert danès Borge Nordestgaard, que participarà en un debat sobre teràpies futures en el camp del metabolisme lipídic. La presidenta del comitè organitzador destaca, així mateix, la sessió “Microbioma i risc vascular”, on s'analitzarà la possibilitat d'arribar a modificar el microbioma (els microorganismes que viuen en el cos humà) en aquells casos en  els quals la seva composició pot estar relacionada amb un risc elevat de desenvolupar malaltia cardiovascular.

Esport, alta gastronomia i un entorn monumental

Sens dubte, el congrés tindrà el valor afegit de l'entorn escollit, la ciutat de Girona, de la qual la Dra. Soler diu “que combina el ser una ciutat monumental amb la seva mida i el seu caràcter acollidor, així com el reconeixement internacional a la qualitat de la seva oferta gastronòmica”. En aquesta línia, el ponent de la conferència de cloenda (“De bar de barri a fàbrica de somnis”) serà el sommelier del Celler de Ca Roca, Josep Roca. Per obrir el congrés a la ciutat, i conscienciar sobre els beneficis de l'exercici físic, s'ha organitzat una marxa popular que se celebrarà el dissabte. Tots dos actes tancaran una trobada que comptarà amb més d'una trentena d'activitats científiques (que abastaran des de les ja esmentades, fins a l'ús del ‘big data’ per detectar pacients amb nivells extrems de colesterol i triglicèrids, la 21 Jornada de la XULA –la xarxa catalana d'unitats de lípids –o el lliurament de beques i premis a la recerca en arteriosclerosi).