Figueres presenta el futur pavelló de l'Olivar Gran

Serà una realitat el 2020 i tindrà capacitat per 4.000 persones i 300 a les grades

L’alcaldessa de Figueres (Alt Empordà) i el regidor d’Esports, Jordi Masquef, han presentat aquest matí davant els terrenys on s'ubicarà el nou pavelló esportiu de Figueres l’Olivar Gran, la maqueta i el projecte de construcció d’aquest equipament.

El futur pavelló esportiu municipal l’Olivar Gran comptarà amb una sala esportiva triple amb grades per a 300 espectadors amb la possibilitat que es pugui utilitzar per a usos culturals amb una afluència màxima de fins a 4.000 persones.

Les tres pistes tindran una mida de 32x55m cadascuna amb cortina separadora, en un escenari d’ús simultani.

La sostenibilitat ambiental i energètica és un dels vectors de la proposta, la qual s’ha desenvolupat per tal d’assolir els estàndards d’un edifici nZEB, segons les directrius de la Unió Europea per a tot edifici públic que es construeixi a partir del 2018.

El consum d’energia procedeix en gran part de fonts renovables del propi edifici o del seu entorn. Per una banda, les obertures situades a les façanes longitudinals i el gran lluernari central de la pista tenen per objectiu un bon aprofitament de la llum natural que permeti minimitzar la utilització d’enllumenat artificial, una de les principals despeses energètiques en aquest tipus d’edificis.

Per tal de poder maximitzar aquest aprofitament, controlant factors cabdals com la uniformitat i l’enlluernament, s’ha dut a terme un estudi lumínic per acompanyar el procés de disseny de l’edifici des de la seva geometria fins a la tria de materials. D’altra banda, s’ha estudiat l’envolupant per tal de prescriure els gruixos d’aïllament òptims i una estanqueïtat gairebé total de les obertures.

Pel que fa a les instal·acions, s’ha previst un disseny d’elevada eficiència. En relació a l’energia provinent de fonts renovables, s’ha dimensionat un espai per a la generació d’energia provinent de la biomassa, que en un futur haurà d’alimentar un districtheating compartit amb 4 equipaments propers a la zona: l’Escola d’Hostaleria, l’Institut Olivar Gran, el Centre de Recursos, el futur equipament de piscines cobertes i el propi pavelló.

Forgas Arquitectes han estat els encarregats de redactar el projecte constructiu després de resultar guanyadors en el concurs públic d’idees que es va convocar per escollir el projecte.

L’alcaldessa de Figueres, Marta Felip, destaca la importància d’aquest equipament esportiu, un dels més importants projectats a la ciutat en els darrers 20 anys, que permetrà obrir una nova zona esportiva al sud de la ciutat, en un emplaçament ideal amb una bona connexió i accessos.
Aquest projecte representarà l’urbanització de tot el sector que envolta el nou pavelló i servirà per unir el barri de l’Olivar Gran amb la resta de la ciutat, un barri que fins ara quedava desconnectat,  obrint els vials des de l’Avinguda Salvador Dalí.
 
Felip també ha explicat que l’obra té un termini d’execució de 16 mesos, amb l’inici a finals del 2018 principis del 2019, i amb la finalització l’any 2020, i ha afegit que tot seguit es procedirà a projectar al costat del nou pavelló la segona piscina climatitzada de la ciutat i pistes esportives descobertes per completar aquest equipament.

El regidor d’Esports, Jordi Masquef, ha explicat que el resultat d’aquest projecte és fruït de les propostes i peticions dels clubs esportius de la ciutat, que en seran els principals usuaris: “Un equipament llargament demanat pels clubs, i una prioritat de l’equip de govern aquest mandat, que ja es portava en programa electoral i que estem complint.”

Masquef ha explicat que tot va començar amb un procés participatiu amb les entitats per poder exposar com volien que fos aquest tercer pavelló, i que s’espera que serveixi per cobrir les necessitats d’espais d’entrenament dels nombrosos clubs esportius de Figueres.