Girona aprova un pla per eixugar el dèficit de mig milió que arrossega l'Auditori

El ple demana allargar fins al 2022 el termini per fer les obres a la incineradora de Campdorà

El ple de Girona ha aprovat tirar endavant un pla per eixugar el dèficit de gairebé mig milió d'euros que arrossega l'Auditori-Palau de Congressos i evitar que l'equipament entri en concurs de creditors.

La majoria d'aquestes pèrdues (més de 446.000 euros) deriven de la reclamació de l'IVA de les subvencions culturals. Ara, el consistori actuarà per deixar tot el deute a zero i impulsarà un pla de reequilibri financer per evitar que l'Auditori torni a entrar en números vermells. El debat d'aquest punt al ple, però, no ha estat exempt de polèmica.

L'oposició en bloc –sobretot, la CUP- ha criticat que aquest dèficit també es deu a una "mala gestió" de l'equipament i ha criticat que, des de fa temps, l'Auditori no tingui cap director al capdavant. D'altra banda, el ple també ha aprovat demanar que el termini per dur a terme les obres a la incineradora de Campdorà s'allargui per al 2022. Dels més de 27 milions d'euros (MEUR) que costen els treballs, de moment només se n'han gastat poc més de 2 MEUR. La resta es troben pendents de rebre el vistiplau de Madrid, perquè amb l'aplicació del 155, és l'Estat qui ha d'autoritzar les transferències.

Actualment, el dèficit de l'Auditori-Palau de Congressos s'enfila a uns 470.000 euros. Això ha obligat l'Ajuntament de Girona a tirar endavant un pla de reequilibri financer –que avui s'ha portat a ple- per evitar que l'equipament entri en concurs de creditors.

Segons ha subratllat el tinent d'alcalde de Cultura, Carles Ribas, la majoria d'aquestes pèrdues deriven de la reclamació que l'Estat ha fet de l'IVA de les subvencions culturals. I que en el cas de l'Auditori, suposen 446.234,76 euros corresponents a concerts que s'hi van fer entre els anys 2016 i 2017.

Durant el segon semestre de l'any passat, el consistori va intentar revertir aquesta situació. Entre d'altres, reduint la programació i fent una aportació de 40.000 euros (als quals cal sumar-n'hi 40.000 més procedents de la Diputació). Però com que la situació de l'Auditori-Palau de Congressos fa que l'equipament estigui a un pas del concurs de creditors, l'única solució per evitar-ho passa per tirar endavant el pla de reequilibri.

Segons recull el document, l'Ajuntament eixugarà el dèficit de l'equipament. A més, no cobrarà aquelles factures que ha girat a la Fundació –perquè l'Auditori és propietat municipal- i que encara estaven pendents de cobrar (uns imports que sumen 122.425,91 euros).

En paral·lel al pla de sanejament, l'acord que s'ha portat a ple també preveu engegar el procés perquè l'equipament tingui director (ja que d'ençà del maig del 2014, quan es va prescindir de Marta Plasencia, no hi ha ningú al capdavant de l'Auditori). De manera provisional, qui assumirà aquest càrrec serà el cap de l'àrea de Cultura del consistori, Narcís Casassa.

L'oposició en critica la gestió

El pla de reequilibri financer ha tirat endavant amb els vots a favor de l'equip de govern, Cs i el PPC. La CUP hi ha votat en contra i tant ERC com el PSC s'han abstingut. Durant el debat, però, tota l'oposició en bloc ha criticat a CiU que, en part, la situació que viu actualment l'Auditori-Palau de Congressos és fruit d'una "manca de gestió".

El més crític ha estat el regidor de la CUP, Lluc Salellas. Durant la seva intervenció, Salellas ha lamentat que l'equipament no tingui "ni direcció ni projecte global". El regidor ha carregat contra l'equip de govern per permetre "que la majoria de caps de setmana l'Auditori no faci diners", ja que com que l'equipament se cedeix a aquells promotors que hi fan festivals, "els diners de les entrades van a parar als privats".

El PSC ha reclamat que es doni "un nou impuls" a l'Auditori, recordant que el seu pressupost anual (de 2,5 MEUR) és molt més elevat que el que té el Teatre Municipal (1 MEUR). La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, ha admès que l'obligació de retornar l'IVA "ofega" la cultura, però també ha dit que l'equipament ha viscut altres "desajustos i problemes" durant aquests anys.

La portaveu de Cs, Míriam Pujola, i la del PPC, Concepció Veray, han votat a favor del pla de sanejament, però ja han advertit que estaran "amatents" perquè aviat l'equipament tingui nou director. I tant l'una com l'altra –aquí, sobretot Veray- han criticat que, mentre l'Auditori es troba en números vermells, l'alcaldessa anunciés que proposaria que els premis FPdGi no s'hi celebressin més. "Això no demostra coherència i és molt gros que es vulguin vetar entitats privades", ha dit la portaveu dels populars.

El tinent d'alcalde de Cultura, Carles Ribas, ha centrat bona part de la seva intervenció en respondre el regidor de la CUP. Ribas li ha dit a Salellas que seria "trist" que les polítiques culturals "és guiessin només per obtenir beneficis". "Nosaltres plantegem la cultura no com una pèrdua, sinó com una inversió; i aquí hi han de tenir lloc tant aquells concerts i activitats que omplen com aquells altres que tenen un públic reduït", ha subratllat.

Les obres a Campdorà, fins al 2022

El ple municipal d'aquest maig també ha aprovat demanar que el termini per dur a terme les obres per modernitzar la incineradora de Campdorà s'allargui fins al 2022. És a dir, dos anys més en relació al calendari que hi havia fins ara.

Els treballs, que es fan en dues fases, tenen un cost total de 27.355.680 euros. D'aquest global, 6,6 MEUR corresponien a la primera fase de les obres. Però de moment només se n'han gastat poc més de 2,24 MEUR. Quan aquest març l'Ajuntament va voler licitar altres obres que hi havia pendents –com el fossat o els ponts grua- es va trobar amb què Madrid no havia autoritzat les partides (perquè amb l'aplicació del 155, aquests diners que havia d'aportar la Generalitat ara han de rebre el vistiplau del govern espanyol).

Això va obligar a aturar les obres a la incineradora. I de retruc, també ha portat el ple municipal a demanar a la Generalitat que els diners que quedaven pendents de la primera fase de les obres (4.009.681,74 euros) s'afegeixin a la segona (que suma 20.727.546 euros). De moment, això es fa amb la incògnita de saber si Madrid autoritzarà o no l'operació (perquè l'article de la Constitució encara és vigent).

Per anar sobre segur, l'Ajuntament ja ha demanat que el termini per acabar les obres es posposi fins al 2022. Aquest punt de l'ordre del dia s'ha aprovat seguint la mateixa aritmètica que el del pla de sanejament de l'Auditori. És a dir, ha sumat tretze vots a favor (els de CiU, Cs i el PPC), quatre en contra (els de la CUP) i vuit abstencions (els d'ERC i el PSC).

Durant el debat, el PSC, ERC i la CUP han reclamat a l'Ajuntament que impulsi un nou sistema de gestió de residus a la ciutat perquè la incineració "està antiquada". La portaveu cupaire Laia Pèlach ha criticat que, apart del "model caduc" que representa Campdorà, que les obres s'allarguin suposarà també que els ciutadans hagin d'assumir durant més temps l'increment de la taxa d'escombraries (ja que els residus es traslladen a l'abocador de Vacarisses, i això n'augmenta els costos de tractament).