Concentració a Girona de pares i alumnes per reclamar la gestió del menjador escolar

Ensenyament argumenta que la llei obliga a fer concurs públic

Els pares i mares d'una trentena d'escoles del Gironès i del Pla de l'Estany temen que la convocatòria d'un concurs públic (que els apartaria de la capacitat de decidir quina empresa ofereix el servei de menjador al centre) es tradueixi en un empitjorament de la qualitat del menjar i del tipus de projecte pedagògic que s'articula al voltant.

Collell ha subratllat que en els processos de licitació es dona quasi tot el pes a l'oferta econòmica i que això farà que les grans multinacionals siguin les úniques que poden oferir un preu competitiu. "Això suposarà treure a les AMPA i AFA la possibilitat de poder influir en la línia pedagògica de l'espai de menjar i que les empreses de proximitat perdin tota opció davant d'aquestes multinacionals", ha afirmat.

Per aquest motiu, unes 300 persones entre pares i mares, alumnes, personal docent i regidors de l'Ajuntament de Girona s'han concentrat a la plaça del Vi per exigir a Ensenyament que no tiri endavant amb aquest procediment i que permeti que les AMPA i AFA continuïn gestionant el servei, com fins ara. "Les famílies no volem perdre el control", ha afegit Collell. El motiu de fer-ho a Girona és perquè el ple d'aquest dilluns debatrà (de la mà d'ERC i la CUP) una moció per donar suport a les reivindicacions dels pares.

La mobilització arriba després que els consells comarcals hagin comunicat a les AMPA que per al curs vinent no els renovaran el conveni per delegar-los la gestió dels menjadors escolars. El motiu és l'entrada en vigor de la nova llei de contractació del servei públic que fa que s'hagi de convocar un concurs públic i, per tant, que se n'encarregui una administració. Els pares, però, creuen que el Departament d'Ensenyament està fent una "interpretació política i a la seva mida" de la llei. "No creiem que sigui així", ha exposat Collell.


En aquest sentit, les AMPA i AFA s'estan organitzant en una plataforma per continuar amb les mobilitzacions, encara que ja arribi el període de vacances d'estiu. A més, no descarten que, arribat el moment, recorrin a la justícia. "Anirem fins al final, són els nostre fills", ha dit el portaveu.

Buscant fórmules

El director del serveis territorials d'Ensenyament, Josep Polanco, argumenta que els canvis venen suscitats exclusivament per una modificació normativa. "El marc legal en el que ens movíem ara és un altre i no es pot continuar fent com fins ara, quan els consells comarcals podien, a través de conveni, encarregar la gestió del servei de menjador a les AMPA", ha explicat.

Tot i això, afirma que estan buscant fórmules per garantir que els pares es poden continuar implicant en la presa de decisions, com ara contribuint a fixar les condicions establertes al procés de licitació i creant lots diferenciats per a cadascuna de les escoles. "El que tenim clar és que hem de trobar la fórmula perquès les AMPA ho puguin continuar fent però dins la llei", ha dit.

L'última paraula sobre com es pot trobar aquest encaix, però, està en mans de serveis jurídics que avaluen els requisits de la nova llei. "Volem aprofitar l'experiència de les AMPA perquè puguin implicar-se en el disseny del projecte de menjador que no és només que la mainada es quedi a dinar sinó que es vinculi amb el projecte educatiu del centre", ha detallat.

Sigui com sigui, Polanco assegura que s'estudiarà "cas per cas i escola per escola" per assegurar, per sobre de tot, que el nou marc legal afecti la qualitat del servei actual. En aquesta línia, Polanco espera "encaminar" la solució aviat per donar resposta el curs vinent.