Les policies de Llançà i Banyuls de la Marenda uneixen forces

Van cercar solucions a les problemàtiques habituals de l'estiu

La Casa de Cultura de Llançà va ser escenari el passat dia 17 d'una jornada de Seguretat i Turisme, promogudes per la Policia Local de Llançà, entre el seu municipi i la Policia Municipal de Banyuls de la Marenda (França), amb el que la converteix en la primera jornada transfronterera d’aquestes característiques, la segona serà organitzada a Banyuls pel seu respectiu Ajuntament el proper 7 juny.
 
L’acte es va iniciar amb la benvinguda de l’Alcalde de Llançà Pere Vila i Fulcarà, que ho va fer amb convidats especials per l’ocasió, empreses turístiques, nàutiques, i comerciants de Llançà, i diferents representants municipals de Banyuls-sur-mer. En la seva intervenció l’alcalde va destacar “la importància d’aquestes jornades per trobar línies de treball conjunt i sinèrgies que ens ajudin a garantir la seguretat tant dels residents habituals, com de qui visiti el nostre territori. Ja tenim tradició de col·laboració transfronterera i sens dubte, aquest és un tema cabdal”  

A la jornada també hi van assistir altres caps i comandaments de diferents Policies Locals de la comarca, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, Guardia Civil, Bombers de la Generalitat, ADFs de Llançà i Agrupació Alt Empordà i Protecció Civil de Figueres i Pont de Molins.
 
En les taules rodones de la jornada hi van participar el Regidor de Turisme Joan Carles Mora i el Regidor d’Interior Francesc Guisset, els responsables de les respectives oficines de turisme amb Philippe Verdoodt, el Cap de la Police Municipal de Banyuls-sur-mer Hervé Cleret, el Cap del grup de proximitat dels Mossos d’Esquadra de la zona de Llançà Pere Terradas, i el Cap de la Policia Local de Llançà Jaume Simon i Argemir.
 
El Cos policial altempordanès va aprofitar l’avinentesa en la mateixa jornada, per presentar el nou servei de proximitat a les platges del municipi els mesos de juliol i l’agost, i la nova uniformitat ja prevista per enguany, on les diferents Policies Locals van adoptant gradualment el mateix model unificat dels uniformes amb lleugeres diferències i que adoptaran també els Mossos d’Esquadra en el futur.
 
Es van posar sobre la taula les diferents problemàtiques existents en seguretat al municipi, i les mesures per intentar evitar-les; els diferents cossos policials van exposar les seves actuacions en els darrers mesos i les previsions per afrontar la temporada d’estiu a Llançà.
 
La major part de l’any, Llançà és un lloc tranquil sense masses problemes en principi, però arribada la temporada alta, i molt especialment entre mitjans de juliol i mitjans d’agost, la cosa es complica i els serveis són molt elevats. L’enorme activitat humana concentrada en el litoral marítim, sempre comporta una situació o un altre d’emergència i possibles alteracions amb la seguretat ciutadana o l’ordre públic, a banda de la densitat de circulació de vehicles a determinades hores, on la manca d’infraestructures com la rotonda inexistent de la carretera N-260 provoca any darrera any, llargues cues al semàfor de la cruïlla amb la carretera del Port de la Selva, i el risc que pot suposar aquesta situació davant qualsevol emergència.
 
El Cap de la Policia Local de Llançà va destacar, que “la jornada no servia per fer teoria, servia per compartir interessos mutus, per unir els diferents cossos i forces de seguretat que intervenen en un mateix territori amb funcions concretes, similars o compartides”, i que “la mateixa era un format de jornada de proximitat amb la ciutadania i oberta a la societat que serveix”.