Madrenas vol que l'Auditori de Girona no aculli més l'entrega dels premis FPdGi

L'alcaldessa de Girona ho proposarà al Patronat

L'Auditori-Palau de Congressos ja ha denegat el permís perquè aquest 2018 els premis anuals que atorga la FPdGi, i que presideixen els reis d'Espanya, se celebrin a l'equipament. El motiu: les obres que es faran a Fira de Girona per obrir una nova façana que doni a la Devesa, i que suposaran que la zona estigui empantanegada a finals de juny (la data en què s'entreguen els guardons).

Ara, però, l'alcaldessa de Girona vol fer un pas més enllà. Per això, proposarà al Patronat de l'Auditori-Palau de Congressos que no permeti que la FPdGi celebri més l'entrega de premis al lloc. "És un equipament municipal", recorda Madrenas. Per a l'alcaldessa, no és de rebut que una entitat privada que presideix Felip VI faci servir l'Auditori per als guardons, perquè la Casa Reial "no ha actuat de manera lleial amb Catalunya".

Madrenas recorda que el ple municipal va declarar el monarca persona 'non grata' a la ciutat per àmplia majoria. Precisament, pel discurs "inapropiat i absolutament de part" que el rei d'Espanya va fer després de l'1-O, "en què més que resoldre el conflicte allò que va fer va ser potenciar-lo", diu l'alcaldessa de Girona.

 

"Infumable i antidemocràtic"

Madrenas explica que això no té res a veure amb la raó de ser de la fundació, que fomenta l'emprenedoria entre els joves. "En absolut hem posat en entredit la finalitat d'aquesta entitat privada, sinó l'actuació de la Casa Reial, que és on en recau la seva presidència", insisteix l'alcaldessa. "En cap cas entorpirem la feina de la Fundació si acaba essent útil per al territori, però allò que no podem acceptar en cap cas és aquell discurs absolutament infumable i antidemocràtic", explica referint-se a les paraules del Borbó després del referèndum.

"Per tant, entenc que no s'han de cedir espais públics a la Fundació perquè hi faci actes institucionals", subratlla Madrenas. L'alcaldessa diu que, amb el seu discurs, Felip VI "només" es va posar "de part d'uns" i que, per tant, "no entenem que estigui legitimat com per cedir-li un espai". I reitera que la moció que el va declarar persona 'non grata' expressa "una àmplia voluntat ciutadana perquè es procedeixi d'aquesta manera".

Ara, però, correspondrà als patrons de l'Auditori-Palau de Congressos decidir si la proposta de l'alcaldessa tira endavant. Ella, precisament pel seu càrrec, és qui ostenta la presidència del Patronat. L'entitat té com a patrons la Diputació de Girona, la Generalitat, la Cambra de Comerç, Hipercor-El Corte Inglés, La Vanguardia, la Fundació Metalquimia, Estrella Damm i l'Obra Social 'la Caixa'.