Surten en llibertat els regidors de la CUP després de no voler declarar

Els dos edils han afirmat que "segueixen tranquils"

Els dos regidors de la CUP del Ripollès han entrat als jutjats de Ripoll quan faltaven pocs minuts per les deu del matí d'aquest dijous. Ho han fet per una entrada lateral d'un garatge, custodiats per dos mossos de paisà i sense captar l'atenció de la vuitantena de persones que hi havia a l'entrada principal per donar-los suport.

El CDR del Ripollès havia convocat la concentració a primera hora del matí després de conèixer la seva detenció.

Uns vint minuts després, tots dos han quedat en llibertat amb càrrecs i han sortit dels jutjats. Se'ls investiga pel delicte de desordres públics i un altre contra la seguretat viària. Els dos regidors han sortit enmig d'aplaudiments dels concentrats i els crits de "No esteu sols". També s'han escoltat proclames com "Ni un pas enrere" i "Visca la República". La regidora de Campdevànol, Mariona Baraldés, ha explicat que s'han acollit al dret de no declarar. "Hem vingut perquè no teníem més remei, teníem claríssim que, fins que no poguéssim decidir nosaltres, no havíem de passar comptes amb la justícia espanyola i menys amb les mentides que s'han dit", ha manifestat. I ha afegit, "la pilota està sobre la teulada" de la justícia.

La regidora ha reiterat que confien que s'arxivi el cas tot dient que "seria el més censat" perquè "les proves que hi ha són absurdes i l'expedient no s'aguanta per enlloc". Malgrat tot, tampoc descarta que el cas segueixi endavant. "Estem en el moment que estem i tots sabem el que hi ha però tranquils ho estem des del primer dia", ha subratllat Baraldés.

Els dos regidors investigats mantenen que la seva participació en el tall de Coll d'Ares durant la vaga general del 8-N va ser una protesta "legal" i per tant, entenen que "no van fer res mal fet" i que no hi va haver cap mena de violència. Se'ls investiga per un delicte de desordres públics. En l'atestat dels mossos es descriu aquella protesta com a un "acte festiu" i com una mena de "pícnic".

Per la seva banda, Raquel Vilar, l'advocada que els representa, ha avançat que aquest matí presentaran l'escrit als jutjats per demanar el sobreseïment de la causa. També ha explicat que la causa dels dos regidors és la mateixa que els altres tres càrrecs electes que el 26 d'abril passat ja van comparèixer davant de la jutgessa pels mateixos fets. Es tracta de les alcaldesses de Vallfogona i Pardines, Carme Freixa (ERC) i Núria Pérez (IdP), i el regidor de Ripoll Roger Bosch (ERC). L'advocada explicava així els possibles escenaris: "Ara es veurà si en aquesta fase d'instrucció la jutgessa creu que cal fer més diligències o si directament ja decideix l'arxivament o l'obertura del judici".

Entre les persones que s'han concentrat aquest matí a les portes dels jutjats hi havia l'alcalde de Ripoll i diputat de JxCat, Jordi Munell; la diputada de la CUP Natàlia Sànchez i el regidor d'ERC de Ripoll investigat també pels tall de Coll d'Ares, Roger Bosch.