Lila feminista i groc pels presos polítics. El díptic del desè memorial Sebastià Salellas ja és tota una declaració d'intencions per instar a reflexionar sobre l'esquerra actual. Ho fa, però, des d'un punt de partida: el maig del 68. Un moviment que, segons ha explicat Lluc Salellas, va marcar la joventut de l'advocat i activista, que aleshores tenia 20 anys.
"Com a persona d'esquerres i humanista, es va veure molt influït per aquest moviment i hem pensat que era un bon moment per fer una revisió sobre què va significar aleshores l'esquerra, com ha evolucionat i què és o què hauria de ser", ha explicat Lluc Salellas que reivindica que, amb aquest eix, el memorial servirà per reflexionar sobre el passat, el present i el futur.
Des del 24 de maig fins al 2 de juny, el memorial organitza un seguit d'actes fent servir una cita de l'any 1992 però que, adaptada, té plena vigència: "És important que l'esquerra torni a les bases, a recuperar el nord, a identificar-se directament amb el carrer. Segurament també ells mateixos (els polítics socialistes), si haguessin actuat així, haurien sortit de la seva relació passiva amb el poble i haurien reaccionat en contra de la llei Corcuera, la vigent llei del servei militar, d'objecció de consciència, la llei d'estrangeria, entre d'altres".
El memorial havia de començar amb un dels plats forts de l'apartat de política: una conferència d'Arnaldo Otegi. El portaveu de l'esquerra abertzale havia de ser a Girona el 24 de maig amb la xerrada que portava per títol 'La política de l'esquera: del 68 al 18'. A última hora, però, i per motius d'agenda d'Otegi han hagut de cancel·lar aquest acte.
Així, el dissabte 26 a les dotze del migdia arrenca el memorial amb la presentació de llibre 'La llibertat insubornable' sobre Manuel de Pedrolo. La seva autora, Bel Zaballa, serà a la vermuteria la Malabrista. "Manuel de Pedrolo no es va rendir mai. Marxista heterodox i independentista convençut, es va mantenir fidel a la llengua catalana, tot i ser conscient de les limitacions econòmiques que això comportava", detalla la descripció del llibre.
El dimarts 29 serà el moment del cinema. El Truffaut projecta el documental 'Catalunya, una nació sense Estat' produït i dirigit per l'antropòleg Alexander Alland i la filòloga Sonia Alland. L'activista cultural Guillem Terribas ha explicat que és una bona oportunitat per conèixer com veuen Catalunya des de l'òptima forana.
Dos dies després, arriba el moment de la filosofia de la mà de Marina Garcés. "És la millor filosofa que hi ha en l'actualitat a Catalunya i, a més, a tots els seus llibres reflexiona sobre el pensament d'esquerres", ha explicat Salellas. La filòsofa pronunciarà la conferència 'El pensament d'esquerres i transformador, del 68 al 18' al Col·legi d'Advocats de Girona.
L'1 de juny hi haurà un debat sobre l'evolució de la comunicació i la política amb els periodistes Mònica Terribas i Arturo Puente. El moderarà Sílvia Barroso.
L'altra proposta literària tindrà lloc el 2 de juny, el darrer dia del memorial. El periodista David Fernàndez i l'advocat August Gil Matamala presentaran el llibre 'Al principi de tot hi ha la guerra'. Ho faran al casal independentista El Forn, aprofitant també que compleix 18 anys.