El Trueta incorpora un robot per a cirurgies amb el que preveu fer 150 operacions anuals

La nova tecnologia millora els resultats

La cirurgia robòtica ha arribat a l'hospital Trueta de Girona. Des del 10 d'abril, un equip de sis cirurgians que han rebut formació a un centre específic a Estrasburg han començat a fer servir alta tecnologia a quiròfan. Fins ara, han operat dotze pacients però la previsió, un cop implementada plenament la cirurgia robòtica, és arribar als 150 pacients anuals.

La directora mèdica del Trueta, la doctora Elena Álvarez, ha explicat que l'hospital ha decidit apostar per aquest tecnologia perquè suposa "avantatges" tant per als pacients com per als professionals. De moment, utilitzen el robot 'Da Vinci' d'ABEX Excel·lència Robòtica en tres serveis: cirurgia general, urologia i ginecologia però l'objectiu és anar ampliant a altres tipus d'operacions i, també, a més especialitzats.

El robot Da Vinci consta de tres components: la consola quirúrgica, el carro del pacient i la torre de visió. No es tracta d'una tecnologia que funcioni de forma autònoma, sinó d'una nova tècnica de la qual se serveixen els professionals per millorar les operacions. De fet, no intervé menys personal a les operacions perquè sempre hi ha dos cirurgians (un a la consola i l'altre amb el pacient), professionals d'infermeria, d'anestèsia i auxiliars.

Amb aquest sistema, el cirurgià no opera directament sobre el pacient, sinó que ho fa a distància assegut a la consola des d'on maneja virtualment unes pinces. Un altre cirurgià col·labora en l'operació des del costat del pacient, amb control directe sobre el camp quirúrgic. El sistema tradueix els moviments de les mans del professional en impulsos que són transmesos als braços robòtics.

El doctor Nicolau Carrasco, cap de quiròfan, ha explicat que una de les principals millores és "l'altíssima precisió" que aporta la tecnologia, perquè s'elimina el tremolor fisiològic o possibles moviments involuntaris del cirurgià.

La precisió del robot també es tradueix en beneficis per als pacients, perquè l'increment del control redueix el sagnat i la necessitat de transfusions de sang. La tecnologia també permet que la mida de les incisions sigui menor i això fa que es redueixi el risc de complicacions i infeccions, que el postoperatori pugui ser més curt i menys dolorós i, per tant, que el pacient es pugui incorporar de forma més ràpida a la vida diària després de passar pel quiròfan.


A més, ha continuat explicant Carrasco, el robot també suposa un accés més fàcil a anatomies complicades i dona una imatge ampliada en tres dimensions al cirurgià. Per això, subratllen que comptar amb aquesta tecnologia també permet augmentar la complexitat de les intervencions que fan al Trueta.

Els darrers anys, el Trueta ha experimentat un increment de la complexitat quirúrgica, així com una reducció de l'estada mitjana. A dia d'avui, és l'hospital de l'Institut Català de la Salut (ICS) que té un nivell de complexitat més alt pel que fa a la patologia mèdica i el segon –després del de Bellvitge– pel que fa a patologia quirúrgica. La incorporació de la cirurgia robòtica podria millorar encara més aquests resultats. Una quarantena d'hospitals de l'estat espanyol disposen actualment de robot quirúrgic.

Per ara, el Trueta compta amb aquest robot cedit durant un any, el temps que servirà per avaluar-ne els beneficis. Després, segons ha explicat Álvarez, valoraran l'opció d'incorporar la tecnologia definitivament. El cost d'aquest robot és de 2 milions d'euros (MEUR).