Un nou centre tractarà els menors condemnats per delictes de violència contra familiars a Girona

Aquestes infraccions han crescut un 14% l'últim any a Catalunya

Les instal·lacions de l'antic centre de Justícia Juvenil de Montilivi que el Departament va tancar el 2013 tindran a partir del 17 de maig una nova utilitat. A partir d'aquest dia s'obrirà el Grup Educatiu Girona, un equipament que acollirà menors que han estat condemnats pels jutges per delictes de violència contra els seus familiars.

Es tracta d'una superfície de 600 metres quadrats, dividida en dues plantes i en la que hi ha deu habitacions. Inicialment, però, només se n'obriran cinc on residiran els primers joves.

Es tracta d'un centre obert, per tant els menors només tenen l'obligació d'anar-hi a dormir, però la idea és "fomentar la convivència i les responsabilitats". "Hauran de fer tasques com cuinar, anar a comprar o netejar" explica el responsable de l'Àrea de Medi Obert del Departament de Justícia, Josep Gispert, que però, ha recordat que si un menor vol marxar no li impediran. "Avisarem al jutge i a la policia, però no el retindrem", explica.

Per la seva banda, la directora general d'Execució Penal i Justícia Juvenil, Pilar Heras, destaca que tenen l'experiència de Barcelona, i això els permet "confiar molt" en aquesta iniciativa. "Des del Departament inventem, però no improvisem", ha assenyalat.

Heras considera aquests centres com "un recurs més" que la justícia té per aquests casos. "A la majoria d'aquests menors se'ls imposa una mesura de medi obert, com ara la llibertat vigilada. Aquesta opció és una altra possibilitat que tenen els jutges", remarca.

La directora, però, deixa clar que en els casos més greus - com els que impliquen la mort - s'opta per internar els menors en centres tancats. Amb tot, Heras explica els nous equipaments de Barcelona i Girona permeten que el jove, si el jutge ho considera, acabi la condemna en una unitat en règim obert, per "facilitar el retorn a la convivència".

La família, un punt important de treball

Un dels aspectes que es consideren "més importants" a l'hora de poder integrar de nou aquests menors, és el treball amb les famílies. Gispert recorda que "són una part de l'equació", i per tant, "també s'ha de treballar amb ells". El responsable de Medi Obert del Departament de Justícia assegura que molts cops no es tracta d'un problema "unidireccional de fills cap a pares". "Si un jove acaba agredint un familiar perquè vol accedir a la droga que hi ha
a casa seva, cal que es contempli l'entorn complicat del menor", recorda.

En aquest sentit, des de la Generalitat deixen clar que en aquests centres no hi poden accedir aquells joves que tenen addiccions, ni tampoc els que tenen algun tipus de trastorn mental.

Amb tot, Gispert explica que es troben casos "molt diversos", i diu que "no hi ha un perfil de família determinat". "Hi ha des de fills de jutges a joves immigrants", assenyala. El professional també posa de relleu que "habitualment" la família "es bolca" per intentar que "tot surti bé", però en ocasions es troben amb "entorns exclusius" que rebutgen el jove. "Et diuen que ja és gran i que faci la seva vida". Per això, comenta Gispert, també han de treballar programes d'emancipació per aquestes situacions.

Cada cop més denúncies

En els últims set anys a Catalunya ha crescut un 14% el nombre de menors condemnats per haver agredit els seus familiars. En concret, s'ha passat de 426 el 2011 a 484 el passat 2017. Des del Departament de Justícia ho vinculen a l'increment de les denúncies. "Cada cop es coneix més aquesta problemàtica, i la gent veu que hi ha una sortida", concreta Josep Gispert.

Cal explicar que les conductes constitutives d'un delicte de violència filioparental són les agressions físiques, però també les verbals com les amenaces, les coaccions o els insults, a més del maltractament psicològic.

Des de Justícia també han explicat que amb aquest nou centre sumat al de Barcelona "cobreixen les necessitats". Per l'equipament gironí hi passaran joves de tot el país. Inicialment seran cinc, però s'espera que quan estigui ple hi hagi deu menors. Excepcionalment es podria ampliar a dotze.