Valentí Oviedo, presentat com a nou director general del Liceu

Fou nomenat el passat 22 de març

Ahir al matí va tenir lloc la presentació del nou director general del Gran Teatre del Liceu, Valentí Oviedo, conjuntament amb el president de la Fundació Salvador Alemany. El nou càrrec, nomenat en la reunió del Patronat el passat 22 de març, es va realitzar mitjançant la convocatòria d'un concurs públic de mèrits liderat pel mateix president de la Fundació, amb la col·laboració d'una empresa de selecció.

"Una institució cultural com el Liceu haurà de lluitar sempre per l'estabilitat, però ara iniciem una etapa on la prioritat ja no ha de ser la de "salvar el Liceu" sinó la de "gaudir-lo col·lectivament", afirmava Salvador Alemany a la presentació, on ha destacat l'ambició i l'autoestima com a peces clau perquè el Teatre creixi i segueixi caminant cap a l'excel·lència. "El nou director general, Valentí Oviedo, fa possible aquesta ambició pel seu coneixement i experiència com a gestor d'equipaments culturals i, especialment, per una provada sensibilitat i il·lusió per la difusió de la música", comentava el president, que cloïa la seva intervenció mirant al futur: “ens proposem treballar en el perfeccionament del relat del Liceu per tal que la nostra programació cobreixi les sensibilitats del nostre públic, així com fer créixer la vessant més social del Teatre a través del projecte educatiu i social. El Gran Teatre del Liceu ha de tenir la permanent vocació de situar Barcelona en la primera línia de la lírica internacional".

Llicenciat en Administració d’Empreses, MBA per l’IE i PDD per IESE, Oviedo compta amb una notable experiència en la gestió d’equipaments culturals on destaca per la recent gerència de l’Institut de Cultura de Barcelona i del Consorci de L’Auditori i l’Orquestra (OBC). El nou director general ha destacat la importància que el Liceu sigui protagonista pel seu projecte artístic i no pel seu compte de resultats. Una setmana després de la seva incorporació, destaca la força, energia, empenta, i orgull de l’equip en formar part d’una de les institucions culturals més importants del país: “l’organització té ganes de seguir impulsant el Liceu, a nivell humà i artístic” comentava Oviedo, que equiparava les persones amb el batec del Teatre, on l’Orquestra i el Cor son una peça fonamental “està clar que l’Orquestra i el Cor són un element que cal prioritzar, com es ve fent des dels últims anys amb el mestre Pons.” Amb aquests pilars forts i amb la història jugant a favor és possible “seguir construint aquest lideratge històric”.

Amb més de 171 anys d’història, el Liceu ha estat un símbol evident de la inquietud cultural de la ciutat de Barcelona i el país, una actitud que no ha de perdre. En una ciutat creativa, innovadora, amb esperit crític, solidària, ambiciosa i amb talent, cal que el Liceu transmeti tots aquests valors tant en les seves produccions com en el seu entorn. Un entorn, format per entitats, organitzacions i públic, amb el qual ha de dialogar per esdevenir un teatre porós i permeable. “Si volem cultivar la nostra singularitat hem de construir el relat des de la nostra pròpia identitat i projectar-lo al món”. Projectar internacionalment un Liceu per on passen les grans veus, on es veuen muntatges i posades en escena úniques i innovadores, i també un Liceu que reconeix i exporta el talent i els creadors de casa nostra.

És fonamental que l’òpera, l’art que incorpora totes les arts, també estigui al servei de l’educació. Pel Liceu és imprescindible estar al centre d’aquestes polítiques que no només són vàlides per als infants. Segons Oviedo, “el projecte educatiu que voldrem plantejar engloba tots els cicles de vida”, reforçant la idea que “no hi ha òperes familiars i òperes per adults, hi ha bones i males òperes, la qualitat artística ha de ser la mateixa”. La missió del Liceu en aquesta etapa serà desenvolupar projectes participatius útils o bé per millorar la vida de les persones o bé per aportar altres maneres de pensar, connectar, crear, etc. “Tenim davant nostre una oportunitat única, i és que d’aquí dues temporades es celebraran els 20 anys de la reinauguració del Liceu que ens ajuda a alinear posicions, projectes i desitjos. Tenim tots els ingredients per fer-ho possible començant per un equip engrescat, un públic esperançat i un entorn que aspira a que engeguem amb èxit aquest projecte”.