Principi d'acord per replantejar el sistema GPS dels treballadors del servei de neteja a Girona

Les parts es donen tres mesos per buscar un mecanisme de geolocalització alternatiu

Les tres parts implicades en el conflicte dels dispositius GPS que porten al damunt els escombriaires de Girona han pactat una treva de tres mesos per solucionar la situació. El consistori, l'empresa Girona+Neta i representants sindicals dels treballadors han arribat a un acord aquest dijous a la tarda sobre una mesura que afecta el personal que neteja els carrers a peu.
 
Els treballadors no portaran un GPS a sobre, però sí algun dispositiu de geolocalització a les eines (com l'escombra) o a la maquinària. El termini que s'han marcat ha de servir per buscar un aparell alternatiu que sigui acceptat pels representants de la plantilla. El vicealcalde de Girona, Eduard Berloso, ha admès que el GPS "va generar malestar entre els treballadors" i ara volen encaixar un aparell amb el qual "se sentin còmodes" sense que això suposi deixar de registrar "dades de la neteja viària per complir amb la transparència envers la ciutadania". L'acord compta amb el suport dels representants de CCOO. Aquest sindicat és el majoritari ja que té cinc representants al comitè d'empresa. La UGT en té dos i la CGT dos més.
La mesura de posar un GPS als treballadors que fan escombrada manual en el servei de neteja de Girona ha estat motiu de polèmica des de fa mesos. La plantilla s'ha concentrat en repetides ocasions per mostrar el seu rebuig a una mesura que creuen que "els criminalitza". Els sindicats consideren que el problema del servei no se situava entre la feina dels treballadors sinó en "la manca de personal".

De la seva banda, l'Ajuntament ha defensat aquesta mesura, que es va posar en marxa a mitjans del mes de desembre. El consistori ha al·legat que els 34 aparells són una mesura de "transparència" i no tenien "voluntat de sancionar" els treballadors.

El passat 25 d'abril, el consistori va aprofitar les dades d'un informe que recollia 506 inspeccions de diferents carrers de Girona al llarg del 2017 per avalar-ne l'eficàcia. El nombre de neteges que es consideraven satisfactòries va pujar fins al 95%, vint punts per sobre de la mitjana anual. Un increment que Berloso va atribuir directament a l'activació del control per GPS.