La Casa Pastors acull una mostra de Joan Mateu amb obra inèdita

'L'oblit de la forma' es podrà veure fins l'11 de setembre a Girona

La Casa Pastors de Girona dedica una exposició al saltenc Joan Mateu (1976) que inclou una trentena de quadres inèdits, la majoria de gran format, on l'artista experimenta amb l'abstracció. És la primera vegada que Mateu exposa una sèrie completa en el que és la seva proposta més conceptual i on demostra "un estil propi", segons destaca el comissari de la mostra, Juan F. Campo.
 
Després de dos anys i mig de treball, Mateu ha deixat enrere l'hiperrealisme i s'ha endinsat en un món on la "realitat es dilueix", segons paraules del mateix artista. L'aigua, les roques, un tela i un llimoner moribund són alguns dels elements que apareixen a 'L'oblit de la forma', que s'inaugura aquest dijous i que es podrà visitar fins a l'11 de setembre. És l'última exposició que acollirà l'edifici de la Casa Pastors per després iniciar-se les obres de remodelació del futur Museu d'Art Modern i Contemporani a la ciutat.
A 'L'oblit de la forma', l'artista Joan Mateu evoca un univers conceptual de mar, roques i altres elements com un llimoner moribund en el que és la seva proposta més abstracte que ha fet fins ara. També pren protagonisme un objecte, que es va repetint en alguns d'ells, com és una tela que va prenent diferents formes.

Mateu admetia aquest dijous durant la visita que, després de dos anys i mig de treball, ha trobat un nou llenguatge amb el que se sent molt còmode i amb el que vol seguir experimentant. "En l'etapa anterior, la pintura és més hiperrealista i en aquesta nova etapa em vaig replantejar la manera de construir els quadres, començant pels matisos fins arribar a la realitat on hi intervé l'atzar, el gest i l'expressió corporal de la tela; es tracta d'una realitat que al final de la mostra va quedant més diluïda", ha detallat.

També ha explicat que un dels reptes a què ha hagut de fer front és el d'aconseguir que la "realitat i la forma, que tenen molt de pes, quedin en segon pla en benefici de la pintura".

Els paisatges de la Costa Brava però també d'altres indrets com Lanzarote o Menorca han estat una bona font d'inspiració si bé la natura que ha immortalitzat és "gairebé onírica" i no s'associa a cap indret en concret. La mostra, inclou una trentena de quadres, la majoria de grans dimensions, i una escultura titulada 'Origen'. El quadre més gran fa 3 metres de llarg i 1,5 d'ampla. El comissari de la mostra, Juan F. Campo, ha afirmat que aquesta exposició a la Casa Pastors suposarà un salt important per a la projecció d'aquest artista que l'any 2002 va fer la seva primera mostra. Des de llavors, però, ja ha rebut nombrosos premis i s'ha donat a conèixer a Europa i als EUA.

Campo ha destacat dos aspectes claus d'aquesta exposició. D'una banda, que és la primera vegada que es recull una sèrie completa de Joan Mateu, i de l'altra, que es veu com el saltenc ha aconseguit "un estil propi" tot dient que "hi ha pintors que ho busquen tota la vida i són incapaços de trobar-ho".

L'última exposició a Casa Pastors

L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, ha elogiat la valentia de l'artista per "arriscar" i ha recordat que la ciutat i l'artista ja fa anys que mantenen una relació de "complicitat". El primer "punt àlgid", ha dit, va ser el cartell de Fires de Sant Narcís que l'artista va dissenyar l'any 2011 amb la representació de La Catedral. 'L'oblit de la forma' és una exposició "extraordinària", segons Madrenas, que coincidirà amb el primer cap de setmana del Girona Temps de Flors. I ha subratllat que serà el "pròleg" del futur nou Museu d'Art Modern i Contemporani a la ciutat donat que serà l'última exposició que es podrà veure a l'antiga Casa Pastors que després començarà una nova etapa de reformes.

Per la seva banda, l'artista ha agraït la confiança que li ha mostrat la ciutat per donar-li aquesta oportunitat. La mostra és una coproducció de l'Ajuntament de Girona i la càtedra de Ciències i Humanitat Dr.Bofill-Universitat de Girona i s'ha comptat amb la coordinació de Carme Sais, directora del Bòlit, Centre d'Art Contemporani.

De forma paral·lela a la mostra, s'han programat tres visites guiades amb l'artista i un cicle de conferències sobre l'art a càrrec del comissari. El 24 de maig també hi haurà un concert a piano de la mà de Gemma Salsas.