Operatiu a la Jonquera contra les botigues que venen falsificacions

Un trentena d'efectius del cos inspeccionen diversos establiments situats a peu de l'N-II

Una trentena d'agents de la Guàrdia Civil de la comandància de Girona s'han personat pels volts de les deu en aquest tram comercial de la Jonquera, a l'N-II. Al llarg del matí, han inspeccionat sis establiments dedicats a la venda de roba i complements on la policia sospitava que es venia mercaderia introduïda al país sense pagar les taxes de duana. Comprovant les peces i les factures, han detectat el frau en quatre de les botigues.

L'operatiu s'ha allargat fins a dos quarts de dues. De l'interior se n'han endut més de 5.800 peces valorades en uns 160.000 euros en diverses caixes i bosses. Entre elles, hi havia roba, roba interior, ulleres, sabates o gorres. Els agents han denunciat les botigues per una infracció administrativa per incomplir la llei de repressió del contraban. És a dir, que els productes comissats s'havien importat al país sense seguir el circuït legal pagant els aranzels corresponents.

La policia trametrà ara el material comissat a l'administrador de la duana de la Jonquera i posteriorment l'Agència Tributària decidirà quines sancions imposa per les infraccions que han comès els locals on s'ha intervingut la mercaderia.

Les falsificacions, un dels principals problemes

L'operatiu d'avui, a diferència d'altres ocasions, no s'ha fet per delictes contra la propietat industrial per vendre falsificacions. La darrera gran intervenció contra aquest frau al municipi es va realitzar l'any 2016 i es va centrar, sobretot, al Pertús. Aleshores, es van fer fins a 41 escorcolls, una setantena de detinguts i es van comissar gairebé 265.000 productes valorats en uns 8 milions d'euros (MEUR).

L'operatiu de la Guàrdia Civil arriba després que un informe dels Estats Units assenyalés el municipi com un dels punts negres d'Europa on s'hi venen falsificacions. La publicació del govern nord-americà 'Notorius Markets 2017' va incloure una quarantena de botigues de la frontera en aquest document com a llocs dedicats a vendre aquest tipus de productes.

Els establiments on es venen falsificacions s'enfronten a delictes contra la propietat intel·lectual i, per tant, a un judici. En el cas de l'operatiu d'aquest dijous, la policia ha aixecat actes als infractors per vulnerar la llei de repressió del contraban i, per tant, hauran de fer front a les multes que fixi l'Agència Tributària.