ERC vol que una cooperativa d'habitatge acabi el bloc de l'antic mercat de Santa Eugènia

La coalició vol promocionar les cooperatives d’habitatge amb cessió d’ús

ERC-MES vol impulsar les cooperatives d’habitatge amb cessió d’ús com una “alternativa habitacional davant dels problemes que té la ciutadania de Girona d’accés a un pis per culpa de la baixa oferta, l’especulació i l’alça de preus”. Aquest model consisteix en què un ens públic o privat cedeix una finca o un solar en desús, a un termini molt llarg de temps, per tal que la cooperativa rehabiliti o construeixi l’edifici. D’aquesta manera, ha explicat Maria Mercè Roca, “els socis de la cooperativa han de pagar una entrada, i després, un lloguer mensual baix: així poden disposar d’un habitatge de per vida a un preu assequible encara que no en siguin propietaris a títol individual”.

Segons ha explicat la regidora, es tracta d’una fórmula molt habitual al nord d’Europa. Per exemple, “a Alemanya el 10% de l’habitatge funciona així, o a la ciutat de Copenhaguen fins a un terç del seu parc es troba en aquesta situació”. Es tracta, en paraules de la cap de l’oposició, “d’una tercera via entre el lloguer i la compra que dóna més estabilitat als usuaris, i els permet marxar en qualsevol moment i recuperar l’entrada”. En aquest sentit, en la moció que presentaran al Ple dilluns vinent, ERC-MES reclamarà al govern municipal que presenti un pla específic per promoure el model d’accés a l’habitatge en règim de cessió d’ús a cooperatives.

Per la seva banda, el regidor Martí Terés ha explicat que la coalició ja té pensada una possible primera actuació en favor d’una cooperativa d’habitatge. Es tracta de l’edifici inacabat de la Plaça Leonor Joher, en els terrenys on hi havia hagut l’antic mercat de Santa Eugènia: “es tracta d’una promoció d’habitatge social duta a terme per l’empresa pública municipal Vivendes de Girona, que mai es va finalitzar”. Actualment, ha observat Terés, “l’estructura inacabada del bloc resta dempeus i es va degradant de mica en mica”.

El regidor ha explicat que “en els darrers anys Vivendes de Girona ha restat inactiva i sense recursos, i malauradament avui seria un instrument útil per fer política d’habitatge”. Ja que la descapitalització d’aquest ens públic li impedeix acabar el bloc, la coalició proposa en la moció que “se cedeixi l’estructura de l’edifici a una cooperativa d’habitatge per tal que l’acabi de construir i el gestioni”.

Per últim, Terés ha recordat que hi ha diverses ciutats catalanes que han començat a apostar per les cooperatives d’habitatge: al març, Calonge va presentar una promoció de 14 habitatges per a joves en règim de cooperativa en cessió d’ús, i al febrer va iniciar-se un projecte semblant a Barcelona (Princesa, 49). “Girona no pot quedar enrere”, ha conclòs.